İnsan vücudunun %75’i sudan oluşur. Bu sebeple de hayatımızın bir parçası ve olmazsa olmazı olan su, birçok hastalığa da şifa kaynağıdır. Bu yazımızda su içmenin faydaları ve zararları ile ilgili ayrıntılardan bahsedeceğiz.
Başlıklar
Vücudumuzdaki hücrelerin ve organların düzenli ve doğru çalışabilmesi için su olmazsa olmazdır. Aynı zamanda eklemler, omurilik ve vücuttaki diğer dokuların korunması, bağırsakların işlevini yerine getirmesi için vücut suya ihtiyaç duyar. Su ihtiyacının tam olarak karşılanabilmesi için ise içme suyu tüketmek şarttır.
Suyu doğru tüketmek, metabolizmayı hızlandırdığı için, zayıflamaya da yardımcı olur. Yemekten yarım saat önce içilen su yağ yakımını hızlandırır. Fakat yemek sırasında içilen su zayıflamaya yardımcı olmadığı gibi sağlık açısından da zararlıdır. Ayrıca vücudun ihtiyacı doğrultusunda su tüketmek gereklidir. Günlük ortalama en az 3 litre su tüketimi tavsiye edilir.
Hareketsiz bir yaşam içerisinde ne kadar su tüketirseniz tüketin kilo veremezsiniz. Vücudunuza uygun bir diyet programı, hareket ve bolca su ile ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Su içmenin faydaları ve zararları da tüketilen miktara göre değişir. Su içmek kilo aldırmaz fakat yeterince su içmemek kilo aldırır. Sindirim sistemi ve bağırsaklar olması gerektiği gibi çalışmaz ve yağ yakımı gerçekleşmez. Dolayısıyla vücudun temposu yavaşladığı için, kilo almaya daha müsait hale gelir.
Su içmek, tokluk hissini artırır ve iştahı azaltır. Sindirim sistemini hızlandırır, enerji verir, kabızlık sorununun önüne geçer. Bu sebeple hem günlük hayatta hem de diyetlerde bolca su tüketimi önerilir. Suyun verdiği tokluk hissi kilo vermeye yardımcı olur. Kalorisiz ve sağlığa faydalı olmasıyla da rahatlıkla tüketilebilir.
Yeterince su içmemek; adet, regl döneminde yorgunluğa ve bitkinliğe sebebiyet verir. Regl döneminde, ağrı ve şişkinliği önlemenin en kolay yolu ılık su içmektir. Ilık su regl ve migren ağrısını azaltır. Bu dönemde tatlı ihtiyacını gidermek, sağlıksız beslenmemek ve kilo almayı önlemek için ise en az 10 bardak su içmek gerekir.
Su içmek, kan basıncını hızlandırdığı için vücuda çok faydalıdır. Aynı zamanda su içmenin böbreklere faydaları da vardır. Günlük 2-3 litre su böbrekler için yeterlidir. Vücudun enfeksiyonlardan, hastalıklardan korunması ve böbrek sağlığı için mutlaka su içilmelidir. Az su içmenin zararı olduğu gibi çok içmenin de zararları vardır. Sürekli olarak 5-6 litre su içilirse böbrekler ve metabolizma işlevini yerine getiremez hâle gelir.
Su içmenin cilde faydaları;
Vücutta çatlak oluşumuna sebep olan birçok neden vardır. Çatlakların tamamen geçmesini sağlamak zor olsa da azaltmak mümkündür. Düzenli olarak çatlak olan bölgelere doğal yağ ile masaj yaptıktan sonra yumuşak kıllı bir fırçayla fırçalamak çatlak görünümünü azaltacaktır. Ancak bu uygulama tek başına yeterli olmayacağı için, beslenmeye dikkat ederek ve bol su içerek vücuttaki çatlakların önüne geçebilirsiniz.
Su içmenin faydaları ve zararları vücuttan vücuda değişen bir durumdur. İçilmesi gereken su miktarı ile ilgili ortalama bir rakam verecek olursak, genellikle bir yetişkinin tüketmesi gereken su miktarı, 2 ila 3 litre kadardır. Bu miktar yalnızca içme suyu için geçerlidir. Ayrıca içilen her çay veya kahvenin yerine birer bardak su içilmesi tavsiye edilir.
Vücutta ödem oluşumunu tetikleyen durumlar (fazla tuz tüketimi vs.) vardır. Ancak su içmek bunlardan biri değildir. Su içmek ödem yapmadığı gibi, tersine ödemi azaltır. Düzenli beslenme, uyuma, egzersiz ve yeterince su tüketme hâlinde ödemler ile birlikte yağlar da vücuttan atılır. Daha sağlıklı ve dinç bir görünüme sahip olunur.
Özellikle yemek yedikten sonra başlayan mide yanmaları, uzun süre devam ediyorsa, sindirim sistemi ile ilgili bir problem olabilir. Yaşamınıza ekleyeceğiniz, küçük ama etkili bu yöntemler ile mide yanması tedavi edilebilir.
Suyun mide asidini seyreltici bir etkisi olduğu için, reflüye iyi gelir. Yalnızca reflü değil ülser, gastrit rahatsızlıkları da su ile tedavi edilebilir. Yemekten 15 dakika önce ve yemekten 15 dakika sonra içilen bir bardak su reflü tedavisinde kullanılan en doğal çözümlerden biridir. Düzenli olarak bunu devam ettirdiğinizde kısa sürede rahatsızlığınızın geçtiğini gözlemleyebilirsiniz.
Su içmenin faydaları saymakla bitmez. Suyun hem cilde hem de vücuda çok sayıda faydası vardır. Bunlardan bazıları;
Az su içmek nasıl vücuda zararlıysa, çok su içmenin zararları da vardır. Bunlar;
Dengeli bir şekilde vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmelidir. Aksi takdirde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durumda az su içmenin zararları;
[…] Su İçmenin Faydaları ve Zararları […]
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler
[…] Su bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde birçok vitamin ve mineral de […]
[…] %86 su, 1.14 protein ve %0.8 kül […]
[…] Su (1 litre) […]
[…] Su (1 litre) […]