Keçiboynuzu özü faydaları vücuda en yararlı vitaminleri barındırmaktadır. Keçiboynuzu özü faydaları ve zararları dikkate alınması gereken konulardandır. Başlıca bilinen birkaç faydası vardır ve ciddi anlamda vücut sağlığı açısından önemlidir. Keçiboynuzu özünü duymayan kalmamıştır. Besin değeri oldukça yüksektir. Akdeniz ikliminde yetişen bir meyvedir. İçeriği besin değeri bakımından çok zengindir. Birçok mineral ve vitamin bulunur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Keçiboynuzun faydaları çok fazladır. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu tohumlarından el de edilir. Keçiboynuzu özü ya da keçiboynuzu pekmezi isimleri ile bilinir.
Keçiboynuzu Akdeniz bölgesinin yani sıra, Kuzey Afrika, Asya ya da Hint yarım adasında yetişir. İçeriğinde çinko, fosfor, K ve E vitamini ile kalsiyum bulunur. Meyve olarak tüketildiği gibi, özü de sulandırıp içilebilir. Son derece enerji vericidir. İçeriğinde %50 oranında bir şeker vardır. Enerji veren besinler arasında yer alır.
Başlıklar
Keçiboynuzu her yöre de farklı bir isme sahiptir. Çoğu yer de harnup olarak bilinir. İsmini keçiboynuzuna benzemesi ile alır. Meşhur meyvelerden biridir. İlk olarak rengi yeşildir. Olgunlaştıkça kararır ve siyah bir renge bürünür. Uzunluğu 15-20 cm aralığındadır. Yanlarında özel sıvı bir bal bulunur. Anadolu’ da tüketim şekli kemirerek yeme şeklindedir. Orta kısımda tohum bulunur. Meyvenin çekirdeği olarak kabul edilir. Yassı bit şekilde ve serttir. Keçiboynuzu özü elde etmek için birçok aşamadan geçirilir. Konsantre bir hâle getirilir. Keçiboynuzu özü cilde faydaları da oldukça yarar sağlamaktadır.
Özü için sadece keçiboynuzu meyvesi kullanılır. Steril ve hijyenik bir şekilde orta sıcaklık seviyesinde üretilir. Soğuk pres yöntemi uygulanmaz. Genel olarak bu şekilde bilinir ama yanlıştır. Soğuk sıkım yöntemi genel olarak yağ el de etmek için tercih edilir. Ayrıca 27 derecenin altında yapılır. Uzmanlar, eğer belirli bir derece altında keçiboynuzu özü üretimi yapılırsa, bazı mikroorganizmalar ortaya çıkabilir diye, birçok kaynakta belirtmiştir.
Keçiboynuzu özü tüketim miktarı ve tüketim şekli de son derece önemlidir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için uygundur. Yetişkinler de tüketimi sabah akşam olmalıdır. Aç karnına 2-3 yemek kaşığı tüketilmelidir. Çocuklarda 1 ya da 2 kaşık yeterli olacaktır. Bebekler içinde kullanımı uygundur. Kahvaltı esnasında 2 çay kaşığı yeterli olacaktır. Su ile karıştırılıp, şerbet şeklinde de tüketilebilir. Ayrıca yoğurt ya da tahin ile de karıştırmak için uygundur. Çocuklar için çikolata niyetine verilebilir.
Keçiboynuzu özü cilde fayda ve zararları oldukça merak edilir. Keçiboynuzu bilindiği üzere içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunan bir meyvedir. Kadınlar çok eski çağlardan bu yana keçiboynuzunu cilt bakımı için kullanmışlardır. Cildin içten dışa beslemesine yardımcı olur. Ayrıca nemlendirir. Bunun yanı sıra saç ve tırnak bakımı için de faydalıdır. A ve E vitamini cilt açısından faydalıdır. Cildin güzelliğini arttır ve genç kalmasını sağlar. Ayrıca yağ asitleri cildi besler ve parlak kalmasını sağlar.
Cilt alerjisinin önüne geçer. Deri hastalıkları açısından son derece faydalıdır. Bu bakımdan çok önde gelen bir gıdadır. Bu konuda şeker hastalarının dikkatli olması gerekir. İçerisinde yoğun miktarda şeker bulunduğu için, şeker hastaları için zararlı olabilir. Cilt için bilinen herhangi bir zararı bulunmaz. Çoğu kremin içinde keçiboynuzu ekstresi bulunur. Özelikle ileri yaşta olanlar için cilt kırışıklıklarına iti gelir. İleriki yıllarda olumlu etkileri ortaya çıkar.
Keçiboynuzu özü faydaları neredeyse vücudun her bölümü üzerinde etkilidir. Ciltten, üst solunum, sindirim sistemi ve enfeksiyon gibi birçok hastalığa iyi gelir. Keçiboynuzu özü faydaları aşağıdaki gibidir;
Günlük yaşamda zinde olmayı sağlar. Zihinsel ve fiziksel olarak etkilidir.
Acı Bakla Faydaları ve Zararları
Keçiboynuzu özü zararları da bulunur. Özelikle önerilen tüketim şekli doğru uygulanmaz ve gereğinden fazla tüketilirse, zararları olabilir. Keçiboynuzu zararları su şekilde sıralanabilir;
[…] Keçiboynuzu Özü Faydaları ve Zararları […]
Bilgilendirme için teşekkürler
aç karnına keçiboynuzu özü yiyin arklar kan yapar abla tavsiyesidir
Bilgilendirme için teşekkürler
1 – Keçiboynuzu özü(pekmezi değil) soğuk sıkım
2 – arı poleni
Akşam saat 10 yatın 1 tatlı kaşığı…
Keçiboynuzu özü ile andız özünü birlikte kullanın öksürük bronşit namına bir şey kalmaz
_Tekin 2003 yılında kaş’a tatile gittiğimde keçiboynuzu özünü “yerli Viagra” diye satıyorlardı..
Sakiz macunu al tadi daha guzel yada keçiboynuzu pekmezi. Onuda sevemezsen kuru incir ye ac karnina
kuzukulağı, kuşburnu, keçiboynuzu
hepsi soframızda yer bulur
hayvanları da, uzuvlarını da
severiz biz veganlar…
Zerdeçallı keçiboynuzu özü var aktarlarda ve bazı marketlerde. Kesinlikle tavsiye ederim öksürük ve boğazı söküyor.
Süt almadım alsam içerdim 🐈🐈
Keçiboynuzu unuyla çok güzel oluyo 😁
İlaç daha kötü yapıyor
Öksürük için keçiboynuzu özü birebirdir
Ciğerler ve bağışıklık için 3 öğün haşl…
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler