İnsanların en çok merak ettiği konulardan biridir çubuk tarçın faydaları ve zararları olmaktadır. Çubuk tarçın sağlıklı baharatlar arasında yerini alır. Bunun pek çok sebebi vardır. Her şeyden önce kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında sindirim ve bağışıklık sisteminin de sağlığını koruma özelliği vardır.
Başlıklar
Günümüzde çubuk tarçın sıklıkla kullanılan bir baharattır. 1 tane çubuk tarçın yaklaşık 13,60 kaloridir. Bunun yanında yapısında 2,80 gram karbonhidrat, 0,16 gram yağ, 0,20 gram protein, 1,22 gram lif, 25 mg potasyum, 1,30 mg sodyum, 61,40 mg kalsiyum bulunur.
Kullanıma bağlı olarak çubuk tarçın faydaları ve zararları değişkenlik gösterir. Bu besinin kararında kullanılması son derece önemlidir. Kararında kullanıldığında vücuttaki bakterilerin düzenlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında mantar gibi enfeksiyonların ve ülserin giderilmesini sağlar. Kan şekerini düzenleme özelliği de vardır.
Toz tarçın tüketimi günde yarım çay kaşığı kadar olmalıdır. Bu besin doğrudan tüketilmemeli farklı besinler ile karıştırılmalıdır. Çubuk tarçın tüketimi ise günde bir buçuk tane olacak şekilde tüketilmelidir. Bu noktada; çubuk tarçın faydaları ve zararları tüketim miktarına göre değişkendir.
Bir bardak kaynar su içerisine bir adet çubuk tarçın atılır ve demlenmeye bırakılır. Bu su günde iki defa içildiği zaman adetin durmasını ya da gecikmesini sağlar.
Alerjik bir bünyesi olanlarda çubuk tarçın alerjisi oluşabilir. Çubuk tarçın alerjisinde ciltte kızarıklık, kaşınma, kusma, mide ve karın ağrısı, ishal, mide bulantısı gibi belirtiler görülür.
İki su bardağı su kaynatıldıktan sonra kaynayan suyun içerisine 2-3 dilim elma ve yıldız anason eklenir. Ardından bir adet çubuk tarçın eklenir. Demlenen çaya bal eklemesi de yapılabilir.
Genellikle çubuk tarçın çayı faydaları oldukça fazladır. Kan dolaşımını hızlandırma özelliği bulunur. Sindirim sistemini düzenleme özelliği bulunur. Mide bulantısı sorununu keser. Kusmayı önleme etkisi vardır. Gaz söktürücü özelliği bulunur.
Geniş kapsamda çubuk tarçın cilde faydaları arasında sivilce akne sorunlarını çözme, ciltteki bakterileri yok etme, iltihabı kurutma, ölü hücrelerin atılmasını sağlama, yeni hücre yapımı bulunur.
Çubuk tarçın ile toz tarçın arasında bir fark yoktur. Çubuk tarçın öğütülerek toz haline getirildiğinde baharat olarak kullanılabilir. Çubuk tarçın serttir. Kullanım ömrü toz tarçına göre daha uzundur. Kabuk tarçın toz haline getirildiğinde uçucu yağ özelliğini de kaybeder. Çubuk tarçın birçok kez kullanılabilir. Tek kullanımlık değildir. Toz tarçın ise istediğiniz içecek veya benzeri yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz. Toz tarçının kullanım ömrü az olduğu için hızlı tüketimi önem taşır.
Çubuk tarçın suyunun yağ yakmayı kolaylaştırma özelliği bulunur. İştahı bastırır. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Anti bakteriyel özelliklidir. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. İyi kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
Genel kapsamda çubuk tarçın saça faydaları oldukça fazladır. Saç köklerinin güçlenmesini sağlar. Saçın özellikle yaz aylarında UV ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Saçın daha nemli bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç dökülmelerine engel olur.
Çubuk tarçın uç kısmından hafif yakılarak tütsü olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Kolay bir şekilde temin edilebilen çubuk tarçın tütsüsü sıklıkla kullanılır.
Enerji yükseltme çubuk tarçın tütsüsü faydaları arasında yer alır. Meditasyon ritüellerinde de çubuk tarçın tütsüsü kullanılabilir.
Genel itibariyle çubuk tarçın faydaları oldukça fazladır.
D Vitamini Faydaları ve Zararları
Çubuk tarçın çok tüketildiğinde çubuk tarçın zararları görülebilir.