Köklerinde ve dallarında köpürme olduğu için sabun otu, sabun çiçeği olarak da adlandırılır. Helva yapımında kullanıldığı için ayrıca helvacı kökü olarak da bilinir. Kullanım sağlanmadan önce çöven otu faydaları ve zararları konusunda bilgi edinilmesi sağlık açısından faydalıdır.
Başlıklar
Doğal sabun olarak bilinen çöven otunun temizlik özelliği mevcuttur. Sabunlarda kullanılan ot karanfil familyasındandır. Beyaz ve pembe çiçekleri olan süs bitkisini andıran çöven otunun kökleri odunsu bir bitkiyi andırır. İhraç edilen ürünler arasında yer alan bitki
Köpürme özelliği bulunan çöven otu genellikle sabun ve deterjan sanayinde kullanılır. Diğer kullanım alanı ise ipekli ve değerli kumaşlardan yapılan yapılmış olan giyecekleri temizlemektir. Bunun yanı sıra balgam ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı ilaç sanayinde kullanılır. Odunsu köklere sahip olan çöven otu saponin maddesine sahip olup gıda sanayinde ağdayı ağartıcı özelliğinden dolayı helva ve dondurma yapımında da kullanılır.
Kendi içerisinde birçok türlere ayrılan ve kalın köklerden oluşan odunsu bir bitkiye sahip olan çöven otu özellikleri sayesinde bazı bölgelerde helvacı kökü, sabun otu olarak da bilinir. Çöven otunun diğer adı olan sabun otu yüksek oranda temizleme özelliğinden dolayı bitkiye verilen diğer bir addır.
Çöven otu suyu şeklinde kullanım sağlandığında ortaya birçok faydası çıkar. Başlıca çöven otu suyu faydaları şunlardır;
Birçok alanda kullanılan çöven otu kullanım sonucu alerji belirtilerin gerçekleşebilir. Bünyesinde saponinler barındırmasından dolayı kullanımda dikkatli olunmalıdır.
Çöven otu kullanımında insan sağlığı açısından birden fazla faydası ön plana çıkar. Bu faydalardan bir tanesi de cilde olan faydalarıdır. Çöven otu cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Çöven otu çay olarak da kullanımı sağlanabilir. Bu bitkinin kurutulmuş olan yapraklarından veya kurutulmuş köklerden çay olarak kullanım sağlanabilir. Bunun için çöven otu köklerinden çay demlenmesi için kökleri iki veya daha fazla parçalara bölünerek 10 ile 15 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Gerekli süre tamamlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelir.
Kurutulmuş olan yapraklarından ve köklerinden çay da yapılır. Çay demlenerek kullanım sağlandığında sağlık açısından birçok faydası ön plana çıkar. Bazıları şunlardır. Bağırsakların temizlenmesi, sivilce ve akne tedavisi, romatizmadan kaynaklanan ağrıların giderilmesi gibi birçok faydaları görülür. Çöven otu çayı faydaları hakkında geniş bilgi edinmek için araştırma yapılabilir.
Kesildikten sonra dövülerek parçalanan çöven otu kökleri su ile kaynatılır. Şurup haline getirilen çöven suyu ekstrakt elde edilir. Çöven suyu parçalarından arındırılması için süzülür. Süzüldükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi bittikten sonra makine ile karıştırılmak sureti ile köpürtülür.
Çöven otu ekstrakt halinde kullanım sağlandığında sağlık açısından birçok faydası ortaya çıkar. Başlıca çöven otu ekstraktı faydaları şunlardır;
Çöven otu faydalarının yanı sıra çöven otu kökünün de birçok faydaları mevcuttur. Düzenli kullanım sağlandığında balgam sökücü özelliği, romatizma ağrılarının azalmasın etkilidir. Bunun yanı sıra temizleyici özelliğe sahip olan çöven otu kökü, sivilce akne tedavisin de kullanılır.
Çöven otundan sabun imal edilerek kullanıldığında her alanda olduğu gibi faydaları görülür. Başlıca faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Çöven otu toz halinde de kullanımı yaygındır. Toz olarak kullanım sağlandığında faydaları şu şekilde gerçekleşir;
Çöven otu kullanımı sayesinde sağlık açısından birçok faydaları göz önüne çıkar. Çöven otu faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Kullanım sağlanan her otun bazı zararları söz konusu olabilir. Ortaya çıkabilecek bu zararlar fazla kullanımdan kaynaklandığı gibi kişinin bünyesinden de kaynaklanabilir. Çöven otu zararları şu şekilde çıkabilir. Fazla tüketildiği zaman ishal gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Gerektiği kadar tüketim sağlandığında bu tür sorunlar yaşanmaz. Bunun yanı sıra mide bulantısı ve halsizlik gibi durumlarda söz konusu olabilir.