Geniş anlamda çiğ badem faydaları ve zararları merak edilen konulardan biridir. Çiğ bademin insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bu ürün vücuda olan faydaları nedeniyle günlük yaşamda sıklıkla tüketilir. Bunun yanında diyet yapan ve sağlıklı beslenen kişiler tarafından da tercih edilen bir besindir. Çiğ Bademin ana vatanının Orta Asya ile Çin olduğu bilinir. Bu besin eski zamanlarda İpekyolu ticareti yapan tüccarlar tarafından sıklıkla tüketilirdi. Bu kapsamda; çiğ badem sonradan Türkiye’ye geldikten sonra pek çok kişi tarafından sevilmiş ve tüketilmiştir. Çiğ badem kavrulup tuzlanarak da tüketilebilen bir besindir. Bunun yanında bu gıda sütlü tatlılarda ve yemeklerde de sıklıkla kullanılır.
Başlıklar
Bu besini tüketen kişiler tarafından çiğ badem besin değeri merak edilir. 25 gram badem yaklaşık bir porsiyona tekabül eder. 1 porsiyonluk çiğ bademin kalorisi 142,50 kaloridir. Bunun yanında içeriğinde 0,93 gram karbonhidrat, 13,53 gram yağ, 4,68 gram protein, 1,25 gram sodyum, 3,80 gram lif, 62,50 gram kalsiyum, 208,75 gram potasyum, 0,20 mg C vitamini, 5,00 ui A vitamini bulundurur.
Çiğ badem günümüzde severek tüketilen besin türlerinden biridir. Bu sebeple çiğ badem faydaları ve zararları en çok merak edilen konulardan biridir. Bu besin özellikle kilo vermede sıklıkla tüketilen besinlerden biridir. İnsanların dengeli bir şekilde zayıflamasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan mineraller nedeniyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Genelde çiğ badem faydaları ve zararları yanında bu besinin nasıl kavrulduğu da araştırılan bir konudur. Çiğ bademi evde kavurmak isteyenler öncelikle bu besinleri tek katman olacak şekilde fırın tepsisine almalıdır. 150 derecede bademler 15-20 dakika kadar ısıtılır. Bu işlem esnasında bademlerin yanmaması adına dikkatli olmak son derece önemlidir. Kavurma işleminin ardından bademlerin iç kısmının kahverengi görünmesi önemlidir. Daha kavrulmuş badem seven kişiler bademleri fırında daha çok tutarak daha fazla kavrulmasını sağlayabilir.
Farklı besinlerde olduğu gibi kimi kişilerde çiğ badem alerjisi olabilir. Çiğ bademe alerjisi olan kişilerde bu besini tüketmesi durumunda karın ağrısı, öksürme, mide bulantısı, ishal, hapşırma, dudaklarda şişme, yüz ve ağız kısmında kaşıntı, gözlerde akma gibi durumlar söz konusu olabilir.
Bebekler bir yaşını doldurduktan sonra badem verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bebeklere ilk defa çiğ badem verilecekse az bir miktarda verilmeli ve alerji durumu gözlemlenmelidir. Günlük olarak 100 gram kadar badem süt ya da et suyu ile bebeklere verilebilir.
Geniş kapsamda çiğ badem cilde faydaları oldukça fazladır.
Çiğ badem özellikle diyette ara öğünlerde tercih edilen bir besindir. Süt, ayran ya da meyvelerin yanında tüketilmesi durumunda insanları tok tutar.
Bilindiği gibi çiğ badem ezmesi faydaları oldukça fazladır. Çiğ badem ezmesi içerisinde lif, protein, yağ, e vitamini oranı oldukça fazladır. Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Bunun yanında kolesterol seviyesinin de düşmesini sağlar.
Bademler kavruldukları zaman nemini kaybeder. Gram başına düşen yağ oranı çiğ bademe göre daha fazladır.
Yağ oranı kavrulmuş bademe göre daha düşük olan çiğ badem, hamilelerin ihtiyaç duyduğu besin öğesine sahiptir.
Genellikle çiğ badem faydaları çok fazla olduğu için insanlar tarafından severek tüketilir.
Çiğ bademin çok tüketilmesi durumunda çiğ badem zararları meydana gelebilir.