Cennet hurmasının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Cennet hurması faydaları ve zararları merak edilen bir konudur. Bu meyve sonbaharda tüketilir. Cennet hurmasının pek çok konuda sağlığa faydası vardır. Sindirimi güçlendirmenin yanında kanseri önlemede de son derece etkilidir. Sarı ve turuncu renklerinde çeşitleri bulunur. Cennet hurması rengi olgunlaşmaya başladığında daha koyu bir renk alır. Olgunlaşmamış cennet hurmalarının açık sarı bir rengi olur. İyi bir şekilde olgunlaşan cennet hurmaları ise kahverengi olur. Cennet hurmasının mevsiminde ve günde bir adet olacak şekilde tüketilmesi gerekir. Cennet hurması insan sağlığı açısından oldukça önemli bir meyvedir. Fakat bu meyvenin düzensiz şekilde tüketilmesi sağlığa zararlı durumların ortaya çıkmasına neden olur.
Cennet hurması Türkiye’de de çeşitli yerlerde yetişir. Cennet hurması faydaları ve zararları bilinerek tüketilmelidir. Cennet hurması olgunlaşmadığında buruk bir tadı olur. Olgunlaştıkça bu buruk tat gider. Cennet hurması olgunlaşmadan tüketilirse yutmada zorluk gibi durumlar meydana gelebilir.
Başlıklar
Cennet hurması Abonozgiller familyasından olan bir meyve türüdür. Cennet hurması, Trabzon Hurması, Akdeniz Hurması, Japon hurması isimleri ile de bilinir. Cennet hurması sevilen bir meyvedir. Bu nedenle cennet hurması faydaları ve zararları öğrenilerek tüketilmelidir. Cennet hurması Subtropik iklimlerde daha iyi bir şekilde yetişir. Olgunlaşan cennet hurması sert yapısının yanında turuncu ve kırmızı rengi ile de kendini belli eder. Cennet hurmasını yemeden önce yaprakları kesilmelidir. Sonrasında su ile bolca yıkanmalıdır. Doğrayarak sade bir şekilde tüketilebilir.
Yumuşayan cennet hurmaları ikiye bölünüp kaşık yardımı ile de yenebilir. Sade bir şekilde yemekten hoşlanmayanlar ise üzerine krema, limon suyu veya şeker ilave edebilir. Farklı tat arayışı içinde olan kişiler cennet hurmasını salata ya da sos için kullanabilirler. Bunun yanında reçel yapılarak da tüketilmesi mümkündür. Reçel yapmadan önce hurmanın tadına bakara şeker oranını daha doğru bir şekilde ayarlanabilir. Cennet hurması blenderdan geçirilip kek ya da pastalarda da kullanılabilir.
Cennet hurması ana vatanı Japonya ve Çin olarak bilinir. Türkiye’de de çeşitli yerlerde bu meyve yetiştirilir. Özellikle Akdeniz iklimi görülen bölgelerde daha iyi yetişir. Nemli toprakları seven bir meyvedir. Bu nedenle Karadeniz bölgesinde de yetişen bir meyve türüdür. Cennet hurması genelde Trabzon Hurması ismi ile de bilinir.
100 gram cennet hurması 73 kalori civarındadır. Bir adet cennet hurması 80 gram kadardır. Bu nedenle 1 adet cennet hurması yaklaşık 60 kalori kadardır. Bunun yanında yapısında A ve C vitamini de bulunur. Potasyum, lif, folik asit açısından da son derece zengindir. Bunun yanında lif açısından da zengin bir gıdadır.
Cennet hurması alerjisi diğer besin alerjisi belirtileri ile benzerdir. Alerji belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Cennet hurması alerji belirtileri, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kaşıntılı burun, yorgunluk, sinirlilik, kızarık ve şiş gözler, ışığa duyarlılık, nefes darlığı, hırıltı şeklinde kendini gösterir. Cennet hurması alerjisinde genelde dudaklarda şişme ve dilde karıncalanma meydana gelir. Lokal alerjiler sıklıkla görülür. Ciltte tahriş gibi durumlar da söz konusu olabilir. Vücudun bağışıklık sisteminin de düşmesi cennet hurması alerjileri arasında yer alır.
Cennet hurması bebekler 8 aylık olduktan sonra rahat bir şekilde verilebilir. Çok alerjik olmadığı için bebeklere rahatlıkla verilebilir. Bu meyve ile mama hazırlanması da oldukça kolaydır. Sindirim sistemine iyi gelir. Kalp damar hastalıklarına karşı koruma özelliği de bulunur.
Cennet hurması kurusu faydaları saymakla bitmez. Hurmalar kurutulmadan önce yıkanır ve soyulur. Sonrasında sıra ile iplere bağlanır. Güneş bulunan ve nemsiz yerlerde kurutulması son derece önemlidir. Bir ay içerisinde cennet hurmalarının kuruması gerçekleşir.
Cennet hurması kurusunun bilinen birçok faydası vardır
Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Hipertansiyonu önleme özelliği bulunur. Bağışıklığın kuvvetlenmesini sağlar. Şeker hastalarının çok fazla cennet hurması tüketmemesi gerekir.
Cennet hurması reçelin vücuda faydaları şu şekildedir;
Cennet hurması sirkesi faydaları aşağıdaki gibidir;
Cennet hurması faydaları oldukça fazladır.
Chia Tohumu Faydaları ve Zararları
Cennet hurması zararları bu meyvenin çok fazla tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilir.