Anadolu’nun hemen hemen yer yerinde severek tüketilen bulgur pilavının sağlık açısından önemi ve zararı vardır. Bununla birlikte; bulgur pilavı faydaları ve zararları iki farklı şekilde ele alınmış olur. Faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Şekerin düşmesini sağlarken diğer yandan hazımsızlığa yol açabilir. Kalp ve damar rahatsızlıklarında etkisini gösterir fakat diğer yandan her insanda aynı etkileri vermediğini de bilmek gerekir.
Başlıklar
Sofraların vazgeçilmesi olan bulgur pilavının birden fazla çeşidi vardır. Damak zevkine göre hazırlandığı için çeşitlilik çok fazladır. Bu çeşitlere; firik pilavı, meyhane pilavı, lokanta usulü pilav, biberli pilav, mercimekli pilav, arpa şehriyeli ve müceddere pilavı gibi farklı şekillerde ele alınabilir.
İsteğe bağlı olarak çeşitli şekillerde yapılabilen pilavdır. Burada bulgur pilavının içine domates, biber, soğan, salça ve baharatlar eklenerek yapılabilir. Kişi kendi damak zevkine göre malzemeleri çıkarabilir veya ekleyebilir. Bunun yanında; bulgur pilavı faydaları ve zararları içine eklenecek olan malzemelere göre farklılık gösterebilir.
İlk olarak soğanlar ince ince doğrandıktan sonra yağda hafif olarak kavrulur. Üzerine doğranan sivri biberler eklenerek biraz daha kavrulur. Ardından domates rendesi eklenir. Bir iki dakika kavurduktan sonra bulgur, tuz ve baharat eklenir. Birkaç dakika kavurup üzerine sıcak su eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Bulgur pilavının uzun süreli tok tutma durumu vardır. İçeriğinde yer alan lifler ile birlikte bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar. Böylelikle kolesterol içermeyen tahıl ürünü olarak bilinir. Besin değeri açısından ele alınırken; karbonhidrat-70,2, enerji 338kal, kalsiyum 14.8mg, demir-1.3mg, protein-12.2g, posa lif 8,2, potasyum-328.5mg, yağ-0.86g, fosfor-226mg, niasin-4.1mg şekilde belirlenmiş olur.
Vücutta meydana gelen anormal reaksiyonların kişiden kişiye değişim göstermesi söz konusudur. Bu yüzden bulgur tüketiminden sonra bazı belirtiler ortaya çıkıyorsa kişinin bulgura alerjisi olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda; bulgur pilavı alerji belirtileri arasında; mide şişkinliği, astım, burun tıkanması, mide bulantısı, sulu göz, cilt döküntüsü gibi durumlar söz konusu olur.
Bulgurun faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir. Fakat bununla birlikte zararları da göz önünde bulundurup dikkatli tüketmekte fayda vardır. Normalde bulgur pilavı gaz yapar. Alınan bu gıdanın sonunda tüketilen C vitamini ile birlikte gaz oluşumunun önüne geçilebilir hale gelir. Turunçgillerle birlikte bu oranı dengelemek ve gaz oluşumunun önüne geçmek mümkündür.
Normal şartlar altında bulgurda glüten vardır. Bu yüzden Çölyak hastalarının bulgur pilavını tüketmemesi ve mutfağa bile alınmaması gereken bir üründür. Bulgurda var olan glütenin yüksek oranda bulunması nedeniyle sağlığa zararlıdır. Sadece pilavda değil aynı zamanda dolma, kısır, çorba gibi gıdalarda tüketildiğinden dolayı bu gıdaların doğru oranla tüketilmesi gerekir.
Kişiden kişiye değişim gösterebilen ve gastrite iyi gelip gelmediği hakkında kesin bilgi verilemez. Çünkü bu durum herkeste aynı etkileri veya zararları göstermeyebilir. Bu kapsamda; bulgur pilavı faydaları ve zararları kişiden kişiye değişim gösterdiğinden dolayı, sınırlı tüketilmesinde fayda vardır. Çok aşırı tüketilmesi durumunda mideye iyi gelemeyebilir.
Buğdayın Faydaları ve Zararları
[…] Bulgur Pilavı Faydaları ve Zararları […]