Doğada bulunan bitkilerin bazılarında bulunan yağlar bir çok alanda kullanılmaktadır. İnsan sağlığına faydası bulunan bitkisel yağlar nerelerde ve nasıl kullanılır, çeşitleri nelerdir açıklayalım ayrıca bitkisel yağların faydaları ve zararları neler olduğunu açıklayalım. Öncelikle bitkisel yağların çeşitlerini açıklayalım. Daha sonra nerelerde kullanılır, faydaları ve zararları nelerdir sırasıyla açıklayalım.
Başlıklar
Birçok çeşit bitkisel yağ bulunuyor. Hepsini saymak mümkün olmasa da en çok kullanılan ve en faydalı olanları şunlardır;
Günümüzde modern tıbbın yanında bitkisel tedaviler de alternatif olarak kullanılıyor. Cilt bakımında ve hastalıklarında kullanılan bitkisel yağlar başka alanlarda da kullanılıyor. Ciltteki hastalıklarda da kullanılan bitkisel yağlar sedef egzama gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca ciltteki yanıklara ve yaralara da iyi geldiği bilinmektedir. Örneğin; mide rahatsızlıklarında, saç dökülmesinde, hazımsızlık ya, baş ağrısında, sinirsel hastalıklarda rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. Eskiden atalarımız tıpta genellikle birçok hastalıkta bitkileri ve bitkisel yağları kullanmıştır. Bitkisel yağların faydaları ve zararları nelerdir? Bazı bitkisel yağların hangi hastalıklara iyi geldiğini ve cilde faydalı olan bitkisel yağların faydalarını iyi bilmek gerekir. Ayrıca zararlı olan yağlarında bilinmesi önemlidir.
Badem yağı; cildi nemlendirir ve içeriğin içerisinde bulunan a ve k vitamini cildi besler. Ayrıca badem yağı saçlara kaşlara kirpiklere sürülerek bunları güçlendirir ve daha sağlıklı çıkmasını yardımcı olur.
Her cilt türüne göre cilt yağı bulunur. Yağlı ve kuru ciltler için farklı bitkisel yağlar kullanılır. Cildimize göre kullanacağımız bitkisel yağ iyi seçmeliyiz. Cildimiz yağlı olsa bile mutlaka nemlendirmemiz gerekiyor. Yüzümüzü nemlendirmek için kullandığımız bitkisel yağlarını genellikle duştan sonra kullanmak gerekiyor. Bazı bitkisel yağlar ise kullandığımız da güneşe çıkmamız gerekebilir. Eğer böyle bir bitkisel yağ kullanılacaksa gece yatmadan önce kullanmak daha uygun olacaktır. Eğer gün nişanda kullanılırsa ciltte bazı lekelere sebep olabilir. Kullanacağımız bitkisel ya göz çevresine sürülüp sürülemeyeceğine de dikkat etmek gerekir. Bitkisel yağlarını cildimize sürdüğümüzde parmaklarımızla daireler yaparak masaj yaparak uygulamak gerekiyor.
Bitkisel yağları elde etmek öncelikle bitki türüne göre değişmektedir uçucu yağlar yani aromatik yağlar elde edilecekse damıtma bir diğer adı ise su buharıdır. Eğer sabit yağlar elde edilecekse soğuk sıkım yöntemi kullanılır. Buharı ile elde edilen bitkisel yağlar; öncelikle bitkinin doğal olması gerekiyor doğal bir şekilde elde edilen bitki laboratuvar ortamında üzerine belli miktarda bir su eklenerek ısıtılır. Isıtılan su buharı dönüştürülür. Bu buhar tekrar soğutulduğunda bitkinin yağı su yüzeyine çıkar ve bu yağ damıtılarak sudan ayrıştırılır. Soğuk sıkım yöntemi ile bitkisel yağların çıkarılması ise damıtma yönteminden daha kolaydır. Bu yöntemde elde edilecek bitkisel yağı pres makinelerinde sıkılarak yağ elde edilir.
Bitkilerin içerisinde bazı yağlar bulunur. İçinde c vitamini olan yağlar şunlardır;
İçerisinde D vitamini bulunana bitkisel yağlar şunlardır;
Bitkisel yağların faydaları ve zararları nelerdir? İnsanların en çok merak edip araştırdığı konulardır.
Bitkisel yağların faydaları hem bağışıklık sistemine hem de cilde birçok faydası vardır.
Bilindiği gibi yemeklerimizde de kullandığımız bitkisel yağlar vardır. Bunlar Ayçiçek yağı, zeytinyağı. En çok tercih edilen Ayçiçek yağıdır fakat sağlık açısında ve lezzet açısından zeytinyağı daha kalitelidir. İçerisinde vücudumuz için gerekli olan omega 3 ve omega 6 bulunduruyor. Sağlığa birçok faydası bulunan ve hafif bir yağ olan zeytinyağı yemeklerde kullanılabilir.
Bitter Çikolata Faydaları Ve Zararları
Yağları kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Bitkisel yağların faydaları ve zararları neler olduğunu öğrenmek faydaları olduğu kadar bazı bitkisel yağların zararları da bulunduğunu bilmek gerekir. Mesela;
[…] Bitkisel Yağların Faydaları Ve Zararları […]
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler