Bağışıklık sistemini desteklemek, vücut direncini artırmak ve metabolizmayı hızlandırmak için insanlar özellikle kış aylarında bitki çaylarını tercih ederek bitki çayları satın alırlar. Ancak bitki çayları “çok zararsız” kabul edilir, bu nedenle insanlar sahip oldukları hastalıklara dikkat etmeden ya da sırf bu hastalıklardan habersiz oldukları için onları yeterince tedavi ederler. Peki, en çok merak edilen bitki çayları faydaları ve zararları konusuna derinlemesine bakacak olursak, ekinezyadan zencefile, yeşil çaydan, adaçayına birçok bitki çayı bulunuyor. Bazı durumlarda tehlikelidir. Bu nedenle bitki çaylarını kullanırken sağlığınıza zarar vermemeye, sağlığınıza yardımcı olmaya özen göstermelisiniz.
Kekik çayı; İdrar yolu enfeksiyonlarından sindirim sorunlarına, üst solunum yolu enfeksiyonlarından mide rahatsızlıklarına kadar pek çok faydası vardır.
Zerdeçal: Zerdeçalda bulunan kurkumin, vücudumuzda hasara, kansere ve iltihaplanmaya neden olan maddelerin oluşumunu engeller. Araştırmalar, kemoterapi ve radyasyon tedavisinin kanser hastalarını daha etkili hale getirdiğini gösteriyor. Ancak safra kesenizde taş varsa zerdeçal kullanmayın. Çünkü safra akışını arttırır.
Kuşburnu: Kuşburnu içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların ve romatizma gibi iltihaplı hastalıkların doğal tedavisinde de oldukça etkili ve faydalıdır. Ancak günde 3 bardaktan fazla alınması ciltte kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ağız ve sindirim sistemini tahriş edebilir.
Başlıklar
Hemen hemen her bitkinin çayı olabilmektedir. Siyah çay, yeşil çay, zencefil, sinameki, kimyon, kekik vb. Bunları kullanmadan önce ihtiyaca yönelik kullanılmalıdır. Bitki çayları faydaları ve zararları nelerdir diye bilmek gerekir.
Birçok hastalığa iyi gelmektedir. Hazımsızlık dan kansere kadar. Fakat aşırı tüketimi, hamilelikte tüketimi, emzirme dönemi tüketimi ve ilaç kullanılan zamanlarında ki tüketimine oldukça dikkat edilmelidir.
Öncelikle içileceği kadar yapılmalıdır. Bitki çayı hazırlarken önce su kaynatılır. Bir iki dakika kaynatıldıktan sonra ısı kaynağı kapatılır. Bitkiler bu suya ilave edip demlenmeye bırakmalısınız. Bitkiler dibe çöktüğünde bitki çayı hazır demektir.
Bitki çaylarının alerjik reaksiyon göstermesi dışında genel olarak fazlası zarardır diyebiliriz. Bu yüzden hangi bitki çayı içilecekse faydası ve zararları bilinerek tüketilmelidir.
Bitki çayları aç veya tok içilmelidir diye bir kural bulunmamaktadır. Kişi dilediği zaman bitki çaylarından tüketebilir.
Bitki çayları alerji belirtileri sıklıkla olabilmektedir. İlk defa içilecek ise ve bu içilecek bitki çayı çok bilindik bir çay değil ise muhakkak kontrollü davranılmalıdır. İnce bir yudum içip daha sonra içilmeye devam edilebilir. Bitki çaylar faydaları ve zararları iyi öğrenip alerjik durumlar gözetilmelidir. Bitki çayları faydaları ve zararları araştırıldıktan sonra günlük fazla içilmemesi gerekir.
Bitki çaylarının bazıları adet gecikmesi yapmaktadır. Fakat daha çok adet söktürücü etkiye sahip olanlar bilinmektedir.
Bitki çayları bebeklere uygun değildir. Fakat çok az miktarda bazı bitki çayları şifa niyetine verilebilir. Bunlardan ilki ıhlamurdur. Soğuk algınlığı başlangıcında iyi geldiği kanıtlanmıştır. Birkaç yudum içmesinde sakınca yoktur. Ayrıca gaz problemi çeken bebeklerde kimyonlu olanlarından birkaç çay kaşığı kadar verilmesi yanlış değildir.
Bitki çayları böbreklere zarar verebilmektedir. Bu sebepten fazlasından kaçınılmalıdır. Fazla olanlar böbrekte atık olarak birikmektedir. Buda böbreğe fazla yüklenmek demektir. Bu sebepten dolayı az ve kontrollü içilmesinde fayda vardır.
Bitki çayları içeriği yüksektir. Vitamin ve değerli kimyevi maddeler içerdiğinden dolayı cilde çok iyi gelmektedirler. Bitki çaylarının cilde faydaları konusu çok geneldir. Cilde iyi gelen bitki çayı diye değerlendirmemek gerekir. Her bitki çayının kendine göre bir etkisi muhakkak vardır. C vitaminleri k vitaminleri d vitaminleri cilde iyi gelen maddelerdendir.
C vitamini birçok bitkide ve meyvelerinde bulunmaktadır. C vitamini kış ayları için vaz geçilmez bir vitamindir. İçeriğinde en çok C vitamini olan bitki çayları örneği verecek olursak; kuşburnu ve zencefil gelmektedir.
Bitki çayları çoğunlukla gebe iken kullanıma uygun ve doğru değildir. İçmeyi düşündüğünüz bir bitki çayı var ise muhakkak doktorunuza danışarak içilmelidir. Doktor onayı olmadan içilmesi önerilmez.
Bitki çaylarını seçerken birçok kişinin kendisine sorduğu en yaygın soru, bitki çayları faydaları nelerdir?
Biberiyenin Faydaları ve Zararları
Kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren anneler mutlaka doktorlarının bilgisi dahilinde bitki çayları içmelidir. Bitki çayları zararları bazen olabilmektedir.
[…] Bitki Çayları Faydaları ve Zararları […]
[…] tüketim seçenekleri arasında çay olarak da kullanılan bitki, civan perçemi çayı faydaları olarak da ön plana çıkar. […]
[…] otu çay olarak da kullanımı sağlanabilir. Bu bitkinin kurutulmuş olan yapraklarından veya kurutulmuş […]
[…] Bitki çaylarının kullanımı ile benzerlik gösterir. Sıcak suda az miktarda kaynatılarak süzülme işlemi gerçekleştirilir. Süzülme işleminden sonra ılık olarak tüketimi sağlanır. […]