Bireysel Emeklilik Faydaları ve Zararları

admin39
10 dk okuma süresi

Bireysel emeklilik sistem ile vatandaşların rahat ve refah seviyesi yüksek bir emeklilik süreci geçirmeleri için uygulanan bir sistemdir. Emeklilik sürecine kadar vatandaşlar her ay, 3 ay, 6 ay veya bir yıllık olarak belirli miktarlarda sisteme ödeme yaparlar ve bu ödemeler emeklilik sürecine kadar devlet katkısı ile beraber biriktirilir. Kısaca bireysel Emeklilik sistemi yani BES ile birikimlerinizin uzun yıllar boyunca veya emekli olduktan sonra bir ek gelir sağlamasını sağlayan bir sistemdir. Bireysel emeklilik faydaları ve zararları nelerdir? Bireysel emeklilik nedir? Ne işe yarar? Gibi merak edilen konu başlıkları hakkında detaylı bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlar her ay veya belirli aralıklar ile sisteme belirli miktarda ödeme yaparlar. Yapılan bu ödemelere ek olarak %25 devlet katkısı yatırılır. Örneğin her ay 100 TL yatıran vatandaşın sistemde ki parası bireysel emeklilik devlet katkısı ile 125 TL olur. 500 TL yatıran bir vatandaşın ise devlet katkısı ile beraber 625 TL olur. Ancak bireysel emeklilik sisteminin ilk şartı sistemde 10 yıl boyunca kalınması gerekir veya 56 yaşını doldurmanız ile emekliliğe hak kazanmanız gerekir. Bu süreden sonra sisteme yatırmış olduğunuz parayı toplu olarak veya aylık taksitler halinde alabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi son yıllarda popüler tasarruf sistemlerinden biri olmuştur.

bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik yararları, bireysel emeklilik faydası var mı, bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Bireysel Emeklilik Ne İşe Yarar?

Bireysel emeklilik sistemi ile rahat bir emeklilik dönemi geçirebilirsiniz. Emeklilik döneminizde ek bir gelir almak veya uzun yıllar boyunca biriktirmiş olduğunuz birikimi toplu olarak alabilir ve harcamalarınızı tamamlayabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminizde kullanmanıza yönelik bireysel tasarruflarınız ve birikimleriniz için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Birikimleriniz sizin seçtiğiniz planlar ve seçtiğiniz fonlar ile yönlendirilir.

Bireysel emeklilik sisteminden yararlanmanız için şu konuları bilmeniz gerekmektedir;

  • Bireysel emeklilik sistemindeki birikimlerin toplanarak kişiye toplu para veya maaş gibi her ay düzenli olarak yatırılmaktadır.
  • Bireysel emeklilik sisteminden birikimlerinizi tam almanız ve destek katkısı ile almanız için sistemde 10 yıl boyunca kalmanız veya emeklilik yaşınızı doldurarak emekli olmanız dahilinde gerçekleşir.
  • Sistemdeki hesabınıza yatırmış olduğunuz birikime %25 devlet katkı payı eklenir. Ayrıca sistemdeki hesabınıza yatırdığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçmiş olduğunuz yatırım fonlarında değerlendirilir.
  • Emeklilik hakkınızı elde ettiğinizde bireysel emeklilik hesabınızda ki birikimlerinizi toplu olarak veya belirlemiş olduğunuz programa çerçevesi ile alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Süresi Ne Kadar?

Bireysel emeklilik faydaları ve zararları gibi bireysel emekliliğin süresi de birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bireysel emekliliğin ilk şartı belirli bir süre boyunca bireysel emeklilik sisteminde kalınması gerektiğidir. Bireysel emeklilik hesabınıza belirli aralıklar ile yatırmış olduğunuz ve devlet katkısı ile beraber biriken birikimin tamamını almak için sistemde belirlenen süre boyunca kalınması gerekir. Belirlenen bu süre boyunca kalınmaması durumunda sistemi parada %50 civarında bir kesinti yapar. Bu yüzdelik yatırılan şirkete göre farklılık göstermektedir.

Bireysel emeklilik sisteminde kalınması gereken süre 10 yıl veya 56 yaşını doldurarak emekliliğe hak kazanılması durumunda geçerlidir. Bireysel emeklilik sistemine dahil olmadan önce bu kesintiyi bilmeniz ve buna göre sisteme dahil olmanız daha sağlıklı olacaktır. Bireysel emeklilik faydaları oldukça fazladır.

bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik başvurusu, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik müracaat, bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bireysel emekliliğe yapılan başvurular, yapılan şirkete göre değişkenlik göstermektedir. Bireysel emeklilik başvurusu yapmadan önce yapmak istediğiniz şirketi belirlemeniz ve bunun için şirket hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Özellikle son zamanlarda bireysel emeklilik sağlayan bazı şirketler hakkında şikayetler artmıştır. Bu nedenle bireysel emeklilik sistemine dahil olmadan önce bir şirket belirlemeniz ve şirket hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekir.

Bireysel emeklilik sistemine olmak isteyen vatandaşla, bireysel emeklilik sağlayan şirketi bulduktan sonra şirkete bağlı olarak farklı başvuru yöntemleri ile başvurularını gerçekleştirebilirler. Örneğin Ziraat bankasından bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlar bunu ancak Ziraat şubesine giderek başvuru yapabilirler. Ayrıca bazı şirketler bireysel emeklilik sistemine yapılan başvuruları internet üzerinden kabul etmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapmak için vatandaşların bireysel emeklilik başvuru formunu doldurmaları gerekir.

Bireysel emeklilik başvuru formu üzerinde genel anlamda şu bilgiler yer almaktadır;

  • Vatandaşın adı, soy adı ve T.C. kimlik numarası gibi kimlik bilgileri,
  • Başvuru yapan vatandaşın güncel bir e-posta adresi,
  • Başvuru yapan vatandaşın ikamet adresi ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerinin yazacağı kutucuklar bulunur.

Bireysel Emeklilik Caiz Mi?

Bireysel emeklilik dışarıdan bakıldığı zaman dini açıdan herhangi bir olumsuz durum olmadığı düşünülse de bu durum farklılık göstermektedir. Bireysel emekliliğinizi başlattığınız şirketin, sizin paranızı nerede ve nasıl kullandığını bilmeniz gerekir. Örneğin dini açıdan günah olan bir alanda kullanılması durumunda bireysel emeklilik caiz değildir. Ancak dini açıdan sakıncası bulunan herhangi bir alanda kullanılmaması durumunda bireysel emeklilik caizdir. Bu nedenle bireysel emekliliğe dahil olacağınız şirketi mutlaka önceden iyice araştırmanız gerekir. Şirketin sizin paranızı nasıl kullanacağını, şirketin kesintisini ve fonları hakkında yeterli bilgiyi edinmeniz önemlidir.

bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Para Yatırılarak Emekli Olunur Mu?  Bireysel Emeklilik Nasıl Sorgulanır?

Birçok vatandaş toplu para ödeyerek emekli olmanın hayalini kurmaktadır. Devlet toplu para ödeyerek emekli olma imkanını vatandaşlarına tanıyor. Ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar kısaca şu şekildedir;

  • Toplu para ödeyerek emekli olmak isteyen vatandaşın herhangi bir sigortalı işte çalışmaması gerekir. Ancak çalışmış olsa bile en fazla 30 günlük bir sigorta geçmişine sahip olması gerekir.
  • Aranan diğer şart ise vatandaşın 18 yaşını doldurması gerekir.
  • 18 yaşını dolduran vatandaşlar toplu para ödeyerek 4B’li çalışanlar ile aynı koşulda emekli olurlar.

Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalınması durumunda ve 56 yaşınızı doldurarak bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminden olunan emeklilik normal emeklilikte farklıdır. Bireysel emeklilikten emekli olan vatandaşlar yıllarca biriktirmiş oldukları birikimleri toplu veya belirli periyotlar ile alabilirler. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlar bireysel emeklilik sorgulama yaparak sistemdeki durumlarını takip edebilirler. Bireysel emeklilik sorgulamak için vatandaşların izleyebilecekleri 2 farklı yol vardır.

  • Bireysel emeklilik sisteminde ki durumunuzu öğrenmek için E-Devlet sistemine giriş yaparak “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Devlet Katkısı Sorgulama” başlığını aratabilir ve sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bir diğer sorgulama yöntemi ise bireysel emekliliğinizi gerçekleştirmiş olduğunuz şirketin şubelerini ziyaret edebilir veya çağrı merkezlerini arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik iptal etme, bireysel emeklilik müşteri hizmetleri, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik iptal edilir mi, bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Bireysel emeklilik nasıl iptal edilir?  konu başlığı da internette en çok araştırılan konulardan birisidir. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlar bireysel emekliliklerini bazı nedenlerden dolayı iptal etmek isteyebiliyorlar. Öncelikle sisteme katıldıktan sonra eğer belirlenen süre boyunca sistemde kalmadan bireysel emekliliğinizi iptal ederseniz o güne kadar yatırmış olduğunuz birikimin büyük bir kısmı kesilir. Bireysel emekliliğe katılan vatandaşlar 10 yıllık bir süre boyunca veya 56 yaşını doldurarak bireysel emeklilik sisteminden emekli olana kadar sistemde kalınması gerekir. Bu süreyi doldurmayan vatandaşların bireysel emekliliklerini iptal etmeleri durumunda %50 veya daha fazla bir kesintiye uğrayabilir.

Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen vatandaşlar, iptal etme işlemlerini bireysel emekliliğe girdikleri şirket üzerinden iptal edebilirler. Eğer bir banka aracılığı ile sisteme dahil olduysanız o bankanın departmanı ile görüşüp iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde sigorta şirketleri aracılığı ile bireysel emekliliğiniz başattıysanız, aynı yöntem ile iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel emeklilik faydaları ve zararları internette en çok araştırılan konulardan birisidir.

bireysel emeklilik devlet katkısı nedir, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik devlet katkısı ne işe yarar, bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Nedir?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan ve birikim yapan tüm vatandaşların her seferinde yatırdıkları miktarın üzerine %25 devlet katkısı eklenmektedir. Örneğin 3 aylık periyotlar ile bireysel emeklilik sistemine dahil olan bir vatandaş her 3 ayda bir 300 TL birikim yapıyor ise bu miktar devletin %25 katkı payı ile 375 TL ye çıkmaktadır.  Devletin vermiş olduğu katkı payı ile vatandaşlar bireysel emeklilik dönemi boyunca yatırmış oldukları paranın %25 i kadar ek para verilir. Bu sayede vatandaşlar bireysel emekliliklerinde yatırdıkları paranın daha fazlasını bireysel emekli süresinin bitmesi ile alabilirler.

Bireysel Emeklilik En Az Kaç TL ?

Bireysel emeklilik sistemine katılmak için vatandaşların en az ödemeleri gereken katkı payı tutarı 125 TL’dir. Her para yatırma sırasında en az 125 TL olacak şekilde bakiye yüklemeleri gerekir. Birçok vatandaş 3, 6 veya yıllık periyotlarda bu miktarın 125 TL ile çarpılıp çarpılmadığını merak etmektedir. Bireysel emeklilik sisteminde vatandaşlar seçmiş oldukları periyotlar ile yapabilirler. Örneğin her ay ödeme yapan vatandaş minimum 125 TL ödeme yaparken 3 aylık bir periyot ile sisteme dahil olan vatandaş da en az 125 TL ödeme yapması gerekir. Bireysel emeklilik faydaları ve zararları oldukça geniş kapsamlıdır.

Bireysel Emeklilik E-Devlet Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar bireysel emeklilik sistemine dahil olduktan sonra sistemde ki konumunu yani ne kadar biriktirdiklerini ne zaman başladığını ve diğer bilgileri E-Devlet sisteminde görebilirler. Bireysel emeklilik E-Devlet sorgulaması ile vatandaşlar bu bilgilere kolay bir şekilde ulaşabilirler.

Bireysel Emeklilik Fonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Bireysel emeklilik fonu, şirketler tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde vatandaşların adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenmekte olan katkıların ve riskin dağıtılmasını inançlı mülkiyet esaslarına bağlı işletilmesi amacı ile oluşturulan malvarlığıdır.

Bireysel Emeklilik Gelir Nasıl Hesaplanır?

Bireysel emeklilik gelir hesabı yapmak için katılımcının hangi periyotlarda ve ne kadar ödeme yaptığına bağlıdır. Örneğin her ay düzenli olarak 200 TL yatırım yapan bir katılımcı yılda 2400 TL 10 yılda ise 24.000 TL biriktirmiş olur. Bu birikime %25 devlet katkısı eklenince toplamda 30.000 TL birikim olmuş olur. Vatandaş 10 yıllık bireysel emeklilik sürecini tamamladığı takdirde bu birikimi tam olarak alabilirler.

Bireysel Emeklilik Müşteri Hizmetlerine Nasıl Ulaşılır?

Bireysel emeklilik hakkında detaylı bilgi almak ve bireysel emeklilik başvurusu gibi soru başlıklarını sormak için müşteri hizmetlerine bağlanabilirsiniz. Bireysel emeklilik müşteri hizmetlerine bağlanmak için dahil olduğunuz şirketin müşteri hizmetlerini aramanız gerekir. Örneğin Ziraat bankasının bireysel emekliliğine katılan bir vatandaş “Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Müşteri Hizmetleri” başlığını internet üzerinden aratabilir ve karşınıza çıkan iletişim yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

bireysel emeklilik faydaları, bireysel emeklilik zararları, bireysel emeklilik faydaları ve zararları, bireysel emeklilik faydaları var mı, bireysel emeklilik ne işe yarar, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl sorgulanır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik avantajları, bireysel emeklilik müracaat etme, bireysel emeklilik e devlet sorgulama, bireysel emeklilik sorgulama, bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik, bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır

Bireysel Emeklilik Faydaları

Bireysel emeklilik faydaları ve zararları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bireysel emeklilik sistemi tasarruf ve birikim için en iyi yöntemlerden biridir. Bireysel emeklilik faydaları şunlardır;

  •  Tasarruf ve birikim yapmanızı sağlar.
  • Yapmış olduğunuz her birikim için, %25 devlet katkısı ödenir. Örneğin bireysel emeklilik süreci boyunca 10.000 TL birikim yapan bir vatandaş devlet katkısı ile 12.500 TL alabilir.
  • Bireysel emeklilik fonları vergiden muaf olduğu için ne kadar birikim yapılır ise o kadar çekim yapılır.
  • Bireysel emeklilik ödemelerinizi bütçenize göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Örneğin 1. Ayda 250 TL yatıran bir vatandaş 2. Ayda 200 TL veya 300 TL yatırabilir. Ancak Bireysel emeklilik katkı payı en az 125 TL’dir.
  • Bireysel emeklilik fonunuzu ve şirketinizi değiştirmeye hakkınız vardır. Bu sayede Bireysel emeklilik yaptırdığınız şirketten memnun olmazsanız veya daha avantajlı bir şirket bulmanız durumunda şirketinizi değiştirebilirsiniz.
  • Bireysel emeklilik sisteminde gelirinize bağlı olarak ilerleyebilirsiniz. Her ay, 3, 6 veya yıllık olarak yatırım yapabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir maddi sorun yaşamanız halinde bireysel emeklilik sistemine ara verebilir ve durumunuz düzelince tekrar başlatabilirsiniz.

Böbrek Yemenin Faydaları ve Zararları

Bireysel Emeklilik Zararları

Bireysel emeklilik zararları şunlardır;

  • Bireysel emeklilik sisteminde 10 yılı doldurmadan veya emekli olmadan çıkmanız durumunda yatırmış olduğunuz miktarda ciddi bir kesinti olur. Bu nedenle sistemden olabildiğince çıkmamanız gerekir.
  • Fonunuzu iyi yönetemezseniz istediğiniz kadar birikim yapamayabilirsiniz.
  • Bireysel emeklilik şirketleri yönetim kesintisi yaparlar bu kesinti genelde %8 ile %10 arasında değişebilmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

x