Salça bilindiği üzere biber ve domatesten el de edilir. Bu sebzelerin suyu çıkarılarak yapılır. Salça yapılırken, ezilme işlemi uygulanır. Daha sonra da çıkan su kaynatılır ve salça el edilir. Salçanın yapılma mevsimi yazdır. Yazın domates ve biber daha fazla bulunur. Yapılan salçalar kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanır. Biber salçası lezzetinin yanı sıra çok da faydalı olan bir besindir. Biber salçası faydaları ve zararları birçok kişi tarafından merak edilir.
Başlıklar
Biber salçası bir antioksidan deposudur. Metabolizmayı hızlandırmaya yarar. Aynı zamanda kötü kolesterol için de faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca vücut ağrıları içinde faydalıdır. Vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini daha güçlü bir hâle getirir. Biber salçası yapılırken bilindiği üzere kırmızıbiber kullanılır. Kırmızıbiber tam bir C deposudur. Vücut için çok Faydaları vardır. Acı bir pul biber ile portakal kıyaslandığı zaman, portakala göre acı biberin üç kat daha fazla C vitamini barındırdığı görülmüştür. Kırmızı biberon içinde fenolin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, felç riskini düşürür aynı zamanda kalp hastalıkları için faydalıdır.
Biber salçası besin değeri bakımından oldukça zengin bir yiyecektir. 100 gramında yaklaşık olarak 126 kalori bulunur. Ayrıca bir porsiyon yaklaşık olarak 19 kalori içerir. Biber salçası genel olarak yiyeceklere lezzet katması için kullanılır. Tadı genel de acı olsa da tatlı biber salçası bulmak da mümkündür. Kış için saklandığı için, genel olarak tuz yoğun olarak kullanılır. Böbrek hastaları ve tansiyon hastaları, tüketirken daha dikkatli olmalıdır. Biber salçasının kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan kaynaklanır. Tüketilirken, kilo durumunun göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.
Biber salçası yapımı oldukça basittir. Etli olan kırmızıbiberler iri parçalar halinde doğranır. Biraz kaya tuzu eklenir. Bir miktar su ilavesi ile kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık olarak 20 dakika boyunca pişirilir. 5 kilo biberden el de edilecek salça miktarı 1 kilodur. Salçaların uzun süre dayanıklı olması için, cam kavanoz kullanılması gerekir. Yarım kiloluk kavanozlar yeterli olacaktır. Sağlıklı beslenmek isteyen herkes kendi biber salçasını yapabilir. Biber salçası faydaları ve zararları bilinmelidir. Acı biber salçası faydaları ve zararları, dışında acı biber salçası ne işe yarar? evde acı biber salçası nasıl yapılır konuları hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bibere ya da acıya karşı alerjisi olan kişilerde bir takım semptomlar ortaya çıkabilir. Bu biber salçası Alerjisi olduğunun göstergesidir. Tükettikten sonra, öksürme, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ya da kusma gibi bir durum olursa, hemen tüketim kesilmelidir. Ayrıca biber salçası alerji belirtisi olan kişiler de kurdeşen, kızarıklık gibi problemler de görülür.
Biber salçası genel de doğal olarak yapılır. İçerisinde ve herhangi bir katkı maddesi ya da ek olarak tuz bulunmaz. Organik salça tüketimi herkese tavsiye edilir. Bebeklere verilir mi sorusu ile de çoğu zaman karşılaşmak mümkündür. Bebeklere 6. Aydan sonra verilmesi uygundur. Yemeklerin içine karıştırarak verebilirsiniz. Bebekler için biber domates kadar alerjik olan bir besin değildir. Sadece domates kadar, likopen içerebilir.
Biber salçası yazın taze sebzelerden yapılır ve kış için saklanır. Saklama yöntemi de salçayı yaptıktan sonra cam kavanozlara eşit miktarda koyup, serin ve kuru bir yerde saklanmaktır. Biber salçası diğer birçok ürün gibi Buzlukta saklamak için önerilmez. Sağlıklı olan şekli, konserve şeklinde olanıdır. Acı pul biber faydaları ve zararları dışında acı pul biber ne işe yarar? nelerde kullanılır? gibi konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Biber salçası serin ve kuru yer de muhafaza edilmelidir. Sağlıklı olması ve bozulmaması için cam kavanoz kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca açtıktan sonra buzdolabında saklamak, daha uzun süre tüketmenize yardımcı olur. Yapılırken içine kaya tuzu koyulması, biber salçasının ömrünü uzatır.
Çemen birçok kişinin sevdiği bir kahvaltılık türüdür. Özellikle bazı yörelerde çok fazla tercih edilir. Çemenin özelliği organik biber salçası ile yapılmasından gelir. İçerisine birçok baharat, sarımsak eklenir. Bazı yörelerde et suyu da koyulur. Çemenin olmazsa olmaz ürünlerinden biri de cevizdir. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir besindir.
Biber salçası cam kavanozlarda yaklaşık bir yıl kadar bozulmadan saklanabilir. İsterseniz derin dondurucuya da koyabilirsiniz ama ömrü çok uzun olmaz. En fazla 3 ay kadar dayanabilir. Bundan dolayı salçanın buzlukta saklanması, çok önerilen bir durum değildir.
Biber salçası ezmesi çok kolay bir şekilde yapılır. Bir tavaya zeytinyağı ya da sıvı yağ koyulduktan sonra biber salçası ilave edilir biraz kavrulunca, baharatlar ve ceviz eklenir. Daha sonra bir kaba alarak, buzdolabında soğutup, kahvaltılarda tüketebilirsiniz.
Biber salçası gluten yapan bir besin değildir.
Biber salçası mideye zarar verebilir. Bunun sebebi içinde acı olmasıdır. Acıya karşı hassasiyeti olan kişiler, tatlı biber salçası tüketmeye özen göstermelidir.
Biber salçasının içinde şeker hastalığı için olumsuz bir etki oluşturacak bir madde bulunmaz. Bu yüzden de şekeri yükseltmez.
Biber salçasının insan sağlığına oldukça çok faydası bulunuyor. Özellikle doğal ürünlerden ve kişinin kendi yaptığı biber salçası çok faydalıdır. Biber salçası faydaları şu şekildedir;
Biber salçasının faydaları olduğu gibi bazı kişilere de zararı olabilir. Biber salçası zararları şu şekildedir;
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler
[…] ince bulgur, limon suyu, sıcak su, rendelenmiş soğan, isot, tuz, nar ekşisi, zeytinyağı, biber salçası, acı toz kırmızı biber, domates salçası […]