Bu yazımızda bezelye faydaları ve zararları dışında bir çok araştırılan konularda bilgi sahibi olabileceksiniz Bezelyeler yeşil bir tohum kozasının için de bulunan Yuvarlak toplardır. Bu toplara Bezelye ismi verilmiştir. Genel de tropikal bölgelerde yetişir. Bilimsel ismi pisum sativum olarak bilinir. Bir sebzedir ve çoğu yemekte tercih edilir. Ayrıca lezzetli bir tada sahiptir. Bilinen ve bilinmeyen birçok faydası vardır. Kalori Olarak düşük olduğu için, diyet yapanlar tarafından da sıklıkla tercih edilir. 100 gram bezelye de 81 kalori olduğu bilinir. Besin değeri oldukça yüksektir. Birçok vitamin ve mineral yönünden de zengin olan bir sebzedir.
Başlıklar
Bezelye ülkemizde genel olarak Ege ile Marmara bölgesinde yetişir. Ilıman iklimi sever. Ayrıca Ekim, Kasım ve Aralık ayında el de edilir. Kışın yoğun ve sert geçtiği bölgelerde de yetiştirilme imkânı vardır. Fakat üretim için ilkbaharın beklenmesi daha doğru olacaktır. Yani genel olarak bakıldığında bezelye Ekim tarihi daha çok bölgenin iklimine bağlı bir durumdur. Bu yüzden değişiklik gösterir.
Bezelye tohumu ekmek isteyenler, bulunduğu bölgenin iklimine önem vermelidir. Şubat bazı başlayıp, marta kadar erkenci olarak bilinir. Marttan nisana kadar ise yarı erkencidir. Nisanın ortasından sonra ise sıcak için daha dayanıklı olan türler ekilmeye başlanır. Kadim Aralık aylarında ise sonbahar için uygun çeşitler eklenebilir.
Bezelye özellik bakımından gelişmiş olan bir sebzedir. Ayrıca lif yönünden zengindir. Protein oranı da oldukça yüksektir. Diğer baklagiller ile kıyaslandığı zaman daha çok vitaminli olduğu görülür. Yoğun miktarda C vitamini bulunur. Bu vitaminlerin yanı sıra, içersin de fosfor, potasyum ve demir vitaminleri de bulunur.
Bezelye de bilindiği üzere tanecikler bulunur. Bu taneciklerin her birinde çeşitli vitamin ve mineraller vardır. Taze bezelye ele alındığı zaman karbonhidrat ve protein bakımından zengin olduğu görülür. 100 gram taze bezelye de genel olarak 6.61 oranında protein vardır. Ayrıca lif, kalsiyum, A ve C vitamini ile sodyum ve potasyum bulunur.
Bezelye ile yapılan yemek sayısı oldukça fazladır. Pilavlar da sulu yemekler de ve kebap türlerinde çok tercih edilir. Bezelye ile en çok yapılan yemekler, avcı kebabı, taş kebabı, avcı kebabı, çoban böreği, orman kebabı, Macar kebabı, garnitürlü salatalar ve havuçlu bezelyeli pilavdır. Bu yemeklerin hepsi özelikle ana yemek olarak sunulur. Bezelye her yemeğe yakışan bir sebzedir. Bu yüzden sıklıkla tercih edilir. Bezelye faydaları bilinenin aksine çok daha fazladır. Hem büyüklerin hem de küçüklerin tüketmesi gerekir.
Bezelye besin değeri bakımından zengindir. Sağlık açısından faydaları çoktur. İçerisinde C vitamini, Kalsiyum, Demir, d vitamini ve B6 vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum ve potasyum da vardır. Genel olarak ele alındığı zaman, bezelye sağlık açısından son derece faydalıdır. Mutlaka tüketilmesi tavsiye edilir.
Bezelye bazı kişiler de alerji yapabilir. Bunu bazı kişiler bilir fakat bazıları bezelye yedikten sonra çıkan semptomlar ile öğrenir. Eğer bezelye tükettikten sonra deri de kurdeşen gibi bir döküntü oluyorsa, bezelye karşı bir alerjiniz olabilir. Bu ciddi bir belirtidir. Ayrıca ağız da kuruluk, yüz ya da boğazda kaşıntı ve ya karıncalanma hissi oluşuyorsa bunlar, bezelye alerjisi belirtileridir. Bunların dışında karın ağrısı, kusma ve öksürük de yaşanıyorsa bezelye tüketmemeniz tavsiye edilir. Bilindiği üzere alerji son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme dahi yol açabilir.
Bilindiği üzere bakla türü besinler gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Bezelye de bunlardan biridir. Anne sütüne gaz yapabilir. Sindirimi biraz zor bir sebze olduğu için, çoğu kişi de gaz yaptığı görülmüştür. Bundan dolayı emziren annelerin dikkatli tüketmesi gereken bir sebzedir. Bezelye zararları çok fazla olmasa da bazı kişilerde olumsuz etkiler yaratabilir.
Bezelye diğer baklagiller ve bazı kuruyemişler bilindiği üzere vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle bezelye gibi bakliyatları c vitamini ile birlikte almak, daha iyi olacaktır. Bezelye bebeklere genel olarak, 9 aydan sonra verilir.
Bezelyeler bir tencere içinde klasik olarak haşlanır. Haşlama suyuna tuz atılır. Ayrıca bir miktar karbonatta ekleyerek bezelyelerin renk olarak, daha canlı kalması sağlanır. 30 ya da 40 dakika haşlamak yeterli olacaktır.
Yüksek miktarda C vitamini, A vitamini ve B vitamini içeren bezelye, mineral bakımından da son derece zengindir. Bu yüzden özellikle şeker hastası olanların sağlıklı olması için, bezelyeyi her zaman sofralarında bulundurmaları önerilir.
Bezelye ürik asiti yükseltebilir ve bu bakımdan dikkatli tüketilmesi gereken bir sebzedir. Gut hastalığı olanlar için, zararlı olabilir.
Bezelye baklagiller grubunda yer aldığı için, gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden mide rahatsızlığı olan kişiler özellikle dikkatli tüketmelidir.
Bezelye tohumu faydaları genel de çok bilinmez. Bağışıklık sistemi için faydalı olan bezelye tohumu, cildi sıkılaştırır ve yüksek tansiyonu düşürür.
Bezelye Unu tüketimi vücuda enerji verir ve sindirim sistemini düzene sokar. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı bir undur.
Bezelye faydaları ve zararları bulunan bir sebzedir. Faydaları ve zararları aşağıdaki gibidir;
Bezelye bitkisinin yararları olduğu gibi bir takım yanlış tüketildiğinde de zararları olabilir. Bu zararlar şöyledir;
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler