Proteinler tarafından oluşturulan amino asitlerin bazıları insan vücudunda üretilmediği için bcaa adı verilen amino asit grubu için besin takviyesi gerekir. Kaslar aracılığı ile yakılan enerjinin bir kısmını sağlamaları açısından sporcular tarafından kullanılan bcaa ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Bcaa nedir? Bcaa faydaları ve zararları nelerdir? Yakından inceleyelim…
Başlıklar
Bcaa açılımı branched chain amino acids olarak bilinen amino asit, vücuttaki binlerce proteini oluşturan amino asitlerden üçüdür. Hali hazırda olan 20 temel amino asitten 9 tanesi vücutta üretilmez. Bu asitlerden 3 ünü ifade eden bcaa protein yapısı için en önemi asitlerdendir. Losin, izolosin ve valın olarak adlandırılan amino asitlerden oluşan bcaa, direkt olarak protein ve kas yapısı ile ilgili olduğu için özellikle sporcular tarafından sık kullanılır. Bundan dolayı bcaa, aynı zamanda besin takviyesi özelliğini de görür.
İnsanoğlunun vücudu karmaşık bir yapıya sahiptir. Her bir parçayı, daha küçük parçalar oluşturur. Proteinler amino asitler tarafından oluşturur. İnsan vücudunda binlerce farklı protein oluşur. Temel olarak 20 temel amino asit mevcuttur. Fakat vücut bu amino asitlerden bazılarını üretemez, bu nedenle bcaa besin takviyesi olarak da adlandırılır.
Kas ağrılarını azaltan bcaa amino asitleri, egzersizlere bağlı olarak ortaya çıkan kas hasarlarını önleyici etkisi mevcuttur. Bcaa faydaları ve zararları konusu araştırılmadan kullanılması sağlık açısından sorun teşkil edebilir. Kan sentezini hızlandıran, dayanıklılığı arttıran, onarıcı etkisi bulunan bcaayı özetlemek gerekirse ne işe yaradığını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Bcaa takviye olarak kullanıldığında bcaa besin değeri şu şekilde ortaya çıkar. 100 gr besin ortalamasında yaklaşık olarak 48 kalori gerçekleşir.
Vücudun üretemediği ve dışarıdan alınan birçok bileşen gibi bcaa amino asitlerini de besin yolu ile almak mümkündür. Yeterli oranda alındığında insan vücudu için faydalı olan bcaa hangi besinlerde bulunduğunu şu şekilde sıralayabiliriz;
Her besin maddesinin fazla kullanılmasından dolayı yen etkileri olduğu gibi bcaa kullanımında da yan etkiler olabilir. Bunlar böbrek yetmezliği, karaciger toksitesi vb gibi bunun yanı sıra çarpıntıya da sebep olabilir. Yan etkilerine maruz kalmamak için bcaa faydaları ve zararları konusu yeteri kadar araştırılmalıdır.
Tüm amino asitler yapı bakımından benzerlik teşkil etseler bile, amino asitler karaciğerde metobolize edilirken bcaa’lar kaslarda metabolize edilir. Bundan dolayı vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Besinler ve gıda takviyeleri ile dışarıdan alınan temel amino asit olan bcaa’lar kaslardaki protein sentezini aktive eder. Glutamin ise kaslara ihtiyacı olan enerjiyi taşımada görev alır.
Gerek kreatin gerek se bcaa protein yapımı blokları ifade eden amino asitlerden türetiliri. Egzersiz sırasında yakıt olarak kullanılan bcaa mükemmel bir seçenek olarak ön plana çıkar. Ekonomik açısında fazla zorlanmadan kas boyutunu arttırmaya yardımcı olur. Kreatin ise güç oluşturma konusunda egzersiz öncesi mükemmel bir takviye görevini yerine getirir.
Kaslarda yaygın olarak bulunan, vücutta doğal olarak üretilebilen glutamin bir çeşit amino asittir. Temel amino asitlerde yer almaz. Bcaa ise besinler ve gıda takviyeleri ile dışarıdan alınabilir. Kaslardaki protein sentezini aktive ederken, glutamin kaslara gerekli olan enerjiyi sağlar.
Sporcuların antrenman öncesi bcaa, antrenman sonrası whey proteini alması sağlık açısından önemlidir. Sıkı bir şekilde antrenman yapan sporcular vücudun enerji açığını amino asitlerden karşılar. Bu nedenle bcaa bulunması uygundur.
Vücut geliştirme ile ilgili hiç spor yapmayanlar, havalı bir vücuda sahip olmak istiyorsa akla gelen ilk soru nasıl hızlı bir şekilde kas yapılır? Sorusudur. Vücut geliştirenler sürekli olarak protein tozu ve bcaa takviyesi alır. Bu takviyelerin kas yaptığına inanılır. İşin aslı kaslar protein kullanır. Kaslar çalıştıkları için protein ve amino asitlere ihtiyaç duyar.
Kas yapılanmasında ve yenilenmelerinden bcaa önemlidir. Kas gelişimini sağlayan bcaa’nın içeriğinde Lösin, valin ve izolosin adı verilen amino asitler bulunur. Vücudun gerekli olan protein ihtiyacını karşılamada etkili bir takviyedir. Bcaa sporcular için en gerekli olan takviyelerden birisi olarak ön plana çıkar.
İnsan sağlığı açısından özellikle spor ile uğraşanlar için gerekli olan bcaa protein faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Spor dalları ile uğraşan sporcular için önemli takviye görevini gören bcaa faydaları şunlardır;
Basur Fitili Faydaları Ve Zararları
Göze bakan bir rahatsızlık söz konusu değil ise 5 ile 20 gram arasında alındığında zararı ortaya çıkmaz. Fakat hamile ve emziren anneler için bu söz konusu değildir. Bu tür besin takviyelerinden uzak durmak daha sağlıklı olur. Bu gibi kişilerde yorgunluk, koordinasyon bozukluğu ve kan şekerinden düzensizlikler oluşabilir. Dolayısı ile bcaa zararları göz önünde bulundurularak kullanılmalı.
[…] Bcaa Faydaları Ve Zararları […]
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler