İnsan vücudu açısından çokça faydalı besinlerden bir tanesi de bamyadır. Sıcak iklimlerde yetişen bamya A vitamini başta olmak üzere birçok vitamin, minerali içinde barındırır ve güçlü bir antioksidan özelliği taşır. Vücudu korumaya yardımcı bir o kadarda besleyici bir sebze olmasıyla bilinir. Bamyanın faydası olduğu kadar zararı da var mıdır? Bamyanın faydaları ve zararları nelerdir? İşte bamya hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.
Başlıklar
Bamya, kurak bölgeleri daha çok seven sıcak iklim bitkisidir. Bu sebeple hava sıcaklığı 15°C’nin üzerine çıkınca bamya ekimine başlanır. Türkiye’de genellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde bamya yetiştiriciliği yapılırken Dünya’da Hindistan ve Japonya’da yapılır. Haziran ayı itibariyle yaz sonuna kadar tezgahlarda yerini alır. Mevsimi çabuk geçtiği için bamyayı konserveleyerek tüm sene boyunca tüketebilirsiniz.
Bilimsel adı “Abelmoschus esculentus” olan bamya bitkisi yaz aylarında sebze olarak tüketilmektedir. Kolesterol, cilt sağlığı, sindirim sistemi, görme ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilen bamyanın faydaları ve zararları bulunmaktadır. Alerjik rahatsızlığı bulunmayan kişilerin mevsiminde bamya tüketmesi pek çok rahatsızlığın önüne geçecektir. Bamyanın faydaları ve zararları bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Bamya çiçeği;
Bamya besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Düşük kalorisi ile de diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Bir kase bamya yaklaşık 30 kalori içermektedir. Bamyanın faydaları ve zararları için bilinmesi gereken besin değerleri; 100 gr pişmiş bamya içerisinde 2.2 g karbonhidrat, 5.1 g lif, 2.1 g protein, 0.2 g yağ, 20.0 mg C vitamini, 238.0 mg potasyum, 89.0 mg kalsiyum ve 1.1 mg demir bulunmaktadır.
Bamyaya alerjiniz olup olmadığını kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Bamya yediğinizde bulantı ve kusma başta olmak üzere mide sorunları yaşıyorsanız bamyaya alerjiniz var demektir. Diğer bamya alerjisi belirtileri ise şunlardır;
Bamya çiçeğinden çay yapmak için öncelikle kurutmak gerekir. Kurutulmuş bamya çiçeği çok daha yararlıdır. Bir miktar bamya çiçeğini bardağa alıp üzerine sıcak su ilave edin. Ardından bir süre demlenmesi için ağzı kapalı bekletin. Tam anlamıyla şifa olması için şekersiz tüketmeye özen gösterin. Dilerseniz demlendikten sonra içerisine bolca limon ve bal ilave edebilirsiniz. Bu çayı gün içerisinde 2 defa tüketmeniz yeterli olacaktır. Düzenli kullanımda cildinizde ve vücudunuzda etkisini gözle görülür biçimde fark edeceksiniz.
Dengeli ve düzenli bir şekilde tükettiğiniz takdirde bamya çiçeği çayının faydaları saymakla bitmez. İşte bamya çiçeği çayının faydaları;
Sağlık açısından birçok faydası bulunan bamya, şeker hastalığına da iyi geliyor. Yüksek şeker oranını düşürmek için bamya suyundan faydalanılır. Bir miktar bamya kaynatıldıktan sonra dinlendirmeye bırakılarak bamya suyu elde edilir. Bu bamya suyundan tam faydalanılabilmek için 15 gün boyunca istikrarlı bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. 15 gün bamya suyunu tükettikten sonra bir hafta ara verip tekrar tüketmeye devam edebilirsiniz.
Bamya suyu ve bamya tohumundan sonra bamya yemeği faydaları da bulunmaktadır. Bamya yemeği bazı kişiler tarafından sevilmese de faydaları için mutlaka tüketilmesi önerilir. Bamya yemeğinin pek sevilmemesinin sebebi ise yapısı gereği yapışkan olmasıdır. Bu yapışkanlık limon ile kolayca geçirilebilir. Mevsimi çabuk geçen bamyayı bu faydalar için tüketmek önemlidir. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına hatta cilt sorunlarına dâhi oldukça iyi gelen bir besindir. Güçlü antioksidan etkisi ile hızlı iyileşme sağlar. Depresyon ve unutkanlık problemlerine de iyi gelen bamyanın ruh sağlığını olumlu yönde etkilediği görülür.
Bamyanın faydaları arasında az bilinenler;
Benexol B12 Faydaları ve Zararları
Kronik ve alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerin bamya tüketmesi tavsiye edilmez. Düzenli İlaç kullananlar ve hamilelik döneminde olanlar içinde bamyanın zararları geçerlidir. Belirli bir beslenme düzeni olan kişilerin, diyet yapanların bamyayı dikkatli tüketmesi önerilir. Direkt olarak yutulduğunda boğazda kalma riski taşıdığından doğru şekilde tüketilmelidir.
[…] Bamyanın Faydaları ve Zararları […]
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler