Bambu Faydaları ve Zararları

admin39
5 dk okuma süresi

Bambu bitkisi 3-4 senede olgunlaşan ve tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. “Hint kamışı” da denilen bambu faydaları ve zararları ile bilinir. Bambu ortamda bulunan yüksek karbondioksiti oksijene çevirir. İçerisinde yüksek oranda lif, yağ ve protein bulunur. İştah açıcı, sindirim kolaylaştırıcı, tansiyon düşürücü ve bakteri giderici vb. özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden de anlaşıldığı gibi bambu bitkisi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Bambu Nedir? Nerelerde Yetişir?

Bambu ağacı buğdaygiller grubundan gelir ve pek çok farklı türden (binden fazla) oluşur. Bir türü, ağaç yapısında tahta kabuğa sahipken diğer türü, ince ve yaklaşık bir metre boyundadır. Yapısı esnek, kolay kırılabilirdir. Bazı bambular çiçek de vermektedir. Bambunun yetiştiği bölgeler daha çok tropikal yerlerdir. Yani bambu; Güney Amerika, Kuzey Amerika, Asya, Afrika’da yetişir.

Bambu Çiçeği Ne İşe Yarar?

Bambu çiçeği şans getirdiğine inanılan  bir süs bitkisidir. Evde, iş yerinde ve bahçelerde yetiştirilebilir. Bambu dekorasyon için kullanıldığında, minimal, şık ve zarif bir görünüm verir. Bambu faydaları ve zararları yine farklı kültürlerde; dostluk, bolluk, bereket, saflık, dayanıklılık sembolü olarak biliniyor. 2 adet bambu çubuğu sevgiyi, 5 adet bambu çubuğu zenginliği, 3 adet bambu çubuğu ise mutluluğu ifade eder.

Bambu Çiçeği Özellikleri

Bambu çiçeğinin bilimsel adı “Dracaena Sanderiana” dır. Uzak doğu ülkeleri ve Hindistan’da süs bitkisi olarak bambu yetiştirilir. Japonya ve Çin’de ise önemli bir gelir kaynağı olarak kullanılır. Çin’de tutulan dileklere göre şans bambusunun sayısı belirlenir. Örneğin; 2 bambu aşkı, 7 bambu ise sağlığı temsil eder. Bunun yarı sıra bambu çiçeğinin kök kısmı; açık renkli, yaprakları ise yeşildir. Yeşilliğini sene boyunca korur. Soğuk havaya karşı dirençlidir. Çok fazla su ve bakım istemeyen bir bitkidir.

bambu nasıl yetiştirilir, bambu çiçeği evde nasıl yetiştirilir, bambu çiçeği yetiştirme, bambu evde nasıl yetiştirilir, bambu çiçeği evde nasıl yetiştirilir,

Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bambu çiçeği kolay yetiştiğinden ve çok fazla bakım istemediğinden dolayı tercih edilir. Bambu tohumu veya sapları kullanılarak evde bambu çiçeği yetiştirilebilir. İlk olarak su dolu bir bardağa saplar köklenmesi amacıyla konur. Köklendikten sonra, dar ve uzun bir saksıya bahçe toprağı ile bitki dikilir. Ardından bitki sulanır ve evin en aydınlık, ılık odasına yerleştirilir. Aynı zamanda bambu çiçeği toprak olmadan da yetiştirilir. Saksı içerisine bambu saplarını çakıl taşları ile birlikte sabitleyip yarısına gelecek şekilde su koyun. Ara sıra suyunu değiştirmeniz bitkinin daha sağlıklı yetişmesine yardımcı olur.

Bambu Ağacı Çorapları Faydaları

%100 organik bambu çoraplar sayesinde ayaklar nefes alır. Dolayısıyla koku, ter gibi durumların önüne geçer. Ayak mantarı oluşumunu da büyük oranda engeller. Aynı zamanda bambu çoraplar oldukça yumuşak ve konforludur. Ayak bileklerinde sıkma yapmaz. Dayanıklı yapısıyla uzun süreli kullanıma uygundur. Özellikle her çorabı giyemeyen kişiler için bambu çoraplar birebirdir. Deride alerji yapmadığı için rahatlıkla giyilebilir.

Bambu Bardak Faydaları

Bambu bardak hem estetik açıdan hem de vücut sağlığı bakımından faydalıdır. Aynı zamanda son dönemde en çok tercih edilen mutfak eşyalarındandır.  Ancak bambu bardağı temizlerken dikkatli olmak gerekir. Yanlış temizlik bakteri oluşumunu tetikleyebilir. Bambu bardak temizliğinde ılık su ve doğal deterjan kullanmak yeterlidir. Bu temizleme işlemini diğer bambu mutfak eşyalarında da uygulayabilirsiniz.

bambu yağı cilde faydaları, bambu yağı cilde zararları, bambu yağının cilde faydaları, bambu yağının cilde zararları, bambu yağının faydaları,

Bambunun Cilde Faydaları

Bambunun cilde pek çok açıdan faydası vardır. Bunlar;

  • Bambudan elde edilen yağlar, cildi ve vücudu rahatlatmak amacıyla kullanılır. Bu yağla yapılan masaj stres ve ağrılara iyi gelir.
  • Yaraların hızlı iyileşmesinde bambu yaprakları önemli rol oynar.
  • Cilde sürüldüğünde günlük nem ihtiyacını tamamen karşılar.
  • Güneş kremi yerine kullanılmasa da (ayrıyeten güneş kremi şart) etkisini artırıcı özelliği vardır.
  • Ciltte kolajen üretimini desteklemesi de bambunun cilde faydaları arasındadır.

Bambunun Evde Faydaları

Bambu çiçeği evde ki havayı temizlediği için, bakteri miktarının azalmasını sağlar. Ciltte ve saçta kullanıldığı gibi mutfak eşyalarında da çokça kullanılır. Bambu faydaları ve zararları kullanım  alanına göre değişmektedir. Evin pek çok yerinde kullanılan bambunun zararlı herhangi bir etkisi olmadığından dolayı rahatlıkla kullanılabilir. Bambu eşyalar geri dönüştürülebildiği için doğaya da oldukça faydalıdır. Plastik eşyaların yerine bambu yapımı eşyaları tercih ederek siz de hem kendinize hem de doğaya yatırım yapabilirsiniz.

Bambunun Saça Faydaları

Bambu yağı ve şampuanı; yıpranmış saçları, kısa sürede eski hâline döndürür. Saç için gerekli yağ asitlerini içerisinde barındırır. Saçın uzamasını kolaylaştırdığı gibi dökülmesini de büyük oranda azaltır. Saçın yağlanmasını geciktirir. Bambu şampuanı ile birlikte saç fırçasının da kullanılması tavsiye edilir. Böylelikle saç dökülmesinin önüne daha hızlı geçilir. Bambu bitkisi lif bakımından zengin olduğu için saçların kökten uca güçlenmesini sağlar. İnce ve zayıf telli saçlara daha dolgun bir görünüm verir.

bambu çiçeği faydaları, bambu çiçeği zararları, bambu çiçeğinin faydaları, bambu çiçeğinin zararları, bambu bitkisi faydaları, bambu bitkisi zararları, bambu ağacı faydaları, bambu ağacı zararları, Bambu bitkisi 3-4 senede olgunlaşan ve tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. “Hint kamışı” da denilen bambu faydaları ve zararları ile bilinir. Bambu ortamda bulunan yüksek karbondioksiti oksijene çevirir. İçerisinde yüksek oranda lif, yağ ve protein bulunur. İştah açıcı, sindirim kolaylaştırıcı, tansiyon düşürücü ve bakteri giderici vb. özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden de anlaşıldığı gibi bambu bitkisi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Bambu Çiçeği Faydaları

Bambu çiçeği faydaları şunlardır;

  • Bulunduğu ortamda bakteri oluşumunu engeller.
  • Ortama pozitif enerji yayar.
  • Sağlıklı ve hijyenik bir bitkidir.
  • Anti bakteriyel olduğu için birçok yerde (kaşık, tabak) kullanılır.
  • Havayı en iyi temizler ve bu özelliğiyle de çevreye katkı sağlar.
  • Suya karşı dirençli olduğundan dolayı fazla sulasanız bile sorun olmayacaktır.
  • Doğal olduğu için geri dönüşümü sağlanabilir.
  • Uzun ömürlü bir bitkidir. Bambu eşyalar temizlendikten sonra tekrardan kullanılabilir.
  • Geri dönüşümü yapılır.

Bepanthen Krem Faydaları ve Zararları

Bambu Çiçeği Zararları

Anti bakteriyel özelliği ile çok sayıda faydası bulunan bambu bitkisi hoş görüntüsüyle bulunduğu ortama güzellik katıyor. Peki faydası olduğu kadar bambu ağacı zararları da var mıdır? Bambu çiçeğinin insan sağlığına zararı bulunmamaktadır. Aksine kalp sağlığını iyileştirmek ve enfeksiyon riskini azaltmak açısından doğal bir çözümdür. Bambu eşyalara yöneldiğimiz takdir de plastik kullanımını da azaltmış oluruz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

x