Bakla, baklagiller ailesinden olan ve gıda, yem bitkisi olarak kullanılan, tarımı Türkiye sınırlarında yapılabilen bir tür bitkidir. Yoksul ülkelerin protein kaynağını oluşturur. Ilıman yapısından dolayı Türkiye’de de yetişme imkanı bulur. Bakla faydaları ve zararları saymakla bitmez. Bir yandan fayda sağlarken diğer yandan fazla tüketildiğinde ise ters tepkilere yol açabilir.
Başlıklar
Bakla ılıman iklime sahip olan bölgelerde yetişir. Bakla tarımı Türkiye de kışın yapılır ve bahar ayları geldiği zaman ise taze taze tüketilme imkanı bulunur. Köklerinin üzerinde azot bulunduğundan dolayı tarım ile uğraşan kişiler için bakla çok önemlidir. Bakla Türkiye haricinde ise Mısır, Fas, İspanya, İtayla gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişme imkanı bulur. Hayvan yemi olarak da kullanılmasından dolayı hayvancılığın yapıldığı yerlerde vazgeçilmez bir bitkidir.
Bakla, insan gıdası olarak tüketildiği gibi hayvansal yem olarak da tüketilmektedir. Zengin bir protein kaynağı olmasından dolayı yoksul ülkelerde sıklıkla tüketilir. Türkiye de bakla çiçekleri demlenmek koşulu ili geleneksel olarak tıbbi alanda kullanılır. Böbrek taşlarının düşürülmesinde içecek olarak ve taneleri kaynatılması şartı ile de kuvvetli bir idrar söktürücü olarak kullanılır. Alternatif tıbbın vazgeçilmez bitkisi olan bakla birçok alanda da kullanılır.
Bakla faydaları genel olarak insan ve hayvanlara fayda sağlar. Bilinen birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları ise şunlardır;
Baklanın içeriği oldukça zengindir. İçeriğinde çinko, manganez, magnezyum, fosfor, bakır, demir, potasyum, selenyum, kalsiyum, tiamin, folat, b vitaminleri, lif, azot, nişasta gibi insan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineralleri bulundurur. Bakla faydaları ve zararları konulu bu yazımızda baklanın faydaları bu şekilde sayılabilir. Bakla çeşitlerinden olan acı bakla faydaları ve zararları hakkında yazdığımız makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Baklanın birçok pişirilme yöntemi vardır. Bunlar arasında bakla çorbası çok fazla tüketilen ve bilinen bir çorba türü değildir. Bakla çorbası tarifi ise şu şekildedir.
Terbiyesi için ise;
Bakla çorbası ise şu şekilde yapılır;
Bakla ve taze soğanlar küçük küçük doğranır. Taze soğan ve et suyu pişirilir. Terbiyesi yapılır. Bunun için un yumurta yoğurt üçlüsü çırpılır ve azar azar et suyunun için eklenerek pişirilir. Ardından göz göz oluncaya kadar çorba karıştırılmaya devam edilir ve on dakika sonrası ocağın altı kapatılır. Servise hazır hale gelecektir.
Baklanın bilinen birçok faydası vardır s Birçok şeye iyi gelen bir bitki olarak değerlendirilir. Bakla, bağışıklık sistemini ciddi anlamda güçlendirir. Böbrek taşlarının düşmesinde oldukça faydalı bir çorbadır. Kan yapıcı özelliği bulunur. Kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçer. Kemik erimesi tedavisinde yardımcı bir rol üstlenir. Kalp sağlığını korur. Bakla Parkinson hastalığının olma ihtimalini düşürür. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasında aktif rol oynar.
Baklanın faydası ve zararları konulu yazımızda bakla alerjisi de bakla zararları arasında yer alır. Baklanın zararları ise şu şekilde sayılabilir.
Düşük kan basıncı gibi nedenler bakla alerjisi belirtileri arasındadır..
Bakla cilde faydaları özelinde baklanın kabuğu cilde sürülürse durmayan kan bir anda durmaya başlar. Bakla suyu ile yüz yıkamaya devam edilir ise cilt berraklaşır. Zeytinyağı ile karışım yapılırsa hanazir rahatsızlığına iyi gelir. Arpa unu ile karışım yapılıp çıbanlara konulur ise çıbanı kurutma özelliğini gösterir.
İç bakla vücutta biriken toksinlere karşı savaşçıdır. İç bakla vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besindir. Ayrıca Hemoroid ve kalın bağırsak rahatsızlıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.
Bakla kabuğu ise cildin üzerine kullanılır. Bakla kabuğu kanı durdurucu özelliğe sahiptir. Cilt üzerindeki lekelere karşı savaş açar. Düzenli kullanım sonrasında ciltte berraklaşma gözlemlenir.
Bakla yaprağı özellikle Parkinson hastalığına alternatif tıp olarak uygulanan bir özelliğe sahiptir. Baklanın yaprakları da kendisi kadar fayda sağlar.
Bakla suyu baklanın haşlanarak elde edilmesi ve sonrasında damıtılması ile elde edilir. Bakla suyu ağız yolu ile alınarak değil direkt cilde temas ettirilerek kullanılır. Bakla suyu cilde son derece fayda sağlar. Ciltteki lekelerden kurtulmak için birebirdir.
Yeşil bakla dediğimiz baklanın yaş hali yani kurutulmamış şeklidir. Yeşil bakla her mevsim bulunmaz. Ancak mevsimi geldiği zaman yeşil bakla çorbası yapılarak ya da yemeği yapılarak tüketilir. Yeşil bakla insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri içinde bulundurur.
Taze baklada yeşil bakla gibidir. Taze bakla her mevsim bulunmaz. Faydaları ise saymakla bitmez. Hem insanlar için hem de hayvanlar için bulunmaz bir protein kaynağıdır. Ekonomisi düşük ülkelerde vazgeçilmez bir besindir.
Bakla faydalarından istifade etmek için yeşil iken mevsiminde tüketmek gereklidir. Kurutulmuş şekilde de iç çekirdeklerini tüketmek de mümkündür. Çeşitli tariflere göz atmak için internet üzerindeki tariflere göz atabilirsiniz. Baklanın faydalı şu şekildedir;
Bakla zararları fazla tüketime bağlı olarak artabilir. Her meyve ve sebzenin faydası olduğu gibi bazı zararları da vardır. Bu fayda ve zarar insanlar ve hayvanlar için de geçerlidir. Örneğin;
[…] Bakla Faydaları ve Zararları […]
Bakla sağlıklıdır tavsiye ederim
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Baklanın cilde faydaları
Bilgilendirme için teşekkürler
Bahçeli sonunda ağzındaki bakla yı çıkardı: İmamoğlu görevden alınmalıdır,bu sözü duyunca gerek soylu nun gerekse k…
bakla ano toh
Mga bakla kayo ng taon andami ko kamag anak nag tatanong bat daw may ganitong video eh di nga ako umiinom hahaha mg…
Tangina, nagsama sama pa talaga kayo sa iisang frame. HAHAHAHAH caption this mga bakla!
_Aliverse _Mstph …
moonbyul bakla
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler
[…] ve zararları hakkında cilde ve alerji belirtileri hakkında yazdığımız makalemize buraya tıklayarak […]