Ayı Elması Faydaları ve Zararları

admin39
5 dk okuma süresi

Ayı elması bitkisinin bilinirliği fazla yaygın değildir. Oldukça merak edilen ayı elması faydaları ve zararları nelerdir? konusu hakkında küçük bir araştırma yaptık. Ayı elması, dış yüzeyi benzediği için, aynı zamanda; “yabancı portakal ağacı kızılderili portakalı” diye isimlendirilir. Latince ismi ise “maclura pomifera”dır. Ayı elması, dikenli bir ağaçtır ve asıl ana yurdu Amerika’dır. Meyveler 10 ila 15 cm çapındadır. Dış görünüş bakımından geniş ve yuvarlaktır, dutgiller familyasına aittir. Erkek çiçekleri tabla şeklinde, dişi çiçekleri ise yuvarlak olur. Ayı elması meyvesinin olgunlaşma dönemi eylül-ekim, kullanılabilir hâli ise kasım-aralık aylarıdır. Ev içinde budanarak da yetiştirilebilir.

Ayı Elması Nedir? Nerelerde Yetişir?

Ayı elması ülkemize ait bir bitki değildir. Ana yurdu Amerika olan tropikal bir meyvedir. Türkiye’de az kişi tarafından bilinip kullanılsa da üretimi gerçekleştirilmektedir. Peki ayı elması Türkiye’de daha çok nerelerde yetiştirilir? Ayı elması ülkemizde daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında Adana, Gaziantep, İskenderun, Bursa, İstanbul bölgelerinde yetiştirilir. Şifa kaynağı olarak kullanılmasının dışında çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

Ayı Elması Ne İşe Yarar? Ayı Elması Yenir mi?

Ayı elması yenilecek bir meyve değildir. Ancak içerisinde bulunan süt kıvamlı sıvıyla merhem yapılır. Bu merhem çok kişi tarafından bilinmese de başta eklem ağrıları ve kireçlenme olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Ayı elması faydaları ve zararları olan bir bitkidir. Ayı elması şifa amaçlı kullanılmasının dışında saksıda yetiştirilerek süs bitkisi olarak da kullanılır.

Ayı Elması Nasıl Kullanılır?

Ayı elması yenerek tüketilmez. Fakat ayı elmasının ezilerek merhemi ve  kurutularak da çayı yapılır. Bu merhem, meyvenin salgıladığı süt ve saf zeytinyağı karışımından elde edilir. Merhem olarak kullanmak istemezseniz, meyveyi keserek direkt olarak ağrıyan bölgeye bağlayabilirsiniz. Ayı elması her hâliyle ağrıya iyi gelir, doğal şifa olarak bilinir.

Ayı Elması Özellikleri

Ayı elması içerisinde;

  • Alkalitler,
  • Glikozitler,
  • Şekerler,
  • Nıuhtelif Asitler,
  • Morin ve rutin flamonitleri,
  • Katranlı maddeler,
  • Yapraklarında ise C vitamini bulunur.

Ayı elması; antimikrobiyal anti bakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerine sahiptir. Ayı elması taban suyu yüksek ve rutubetli yerlerde yetişir. Genelde ormanlık alanlarda, dere kenarlarında ve yol kenarlarında görülür. Aynı zamanda değişik toprak tiplerine de uyumludur. Ayı elması faydaları ve zararları  internette bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır.

Ayı Elması Nerelerde Satılır?

Bilinirliğini git gide artıran ayı elmasını bulmak eskisinden daha kolay. Ayı elması artık büyük marketlerin çoğunda bulunuyor. Ayı elması faydaları ve zararları kullanılmadan önce bilinmelidir. İsterseniz marketten almak yerine evinizde kendinizde yetiştirebilirsiniz. Ayı elmasını ister süs bitki olarak ister merhem olarak kullanabilirsiniz.

Yalancı Portakal Kremi Nasıl Yapılır?

Yalancı portakal kremi yapımında ihtiyacınız olan şeyler;

  • Ayı elması
  • Saf zeytinyağı

Ayı elmasının içerisinde ki sütü cam bir kaba alın ve saf zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı yapar yapmaz kullanabilirsiniz. Ağrıyan bölgelerinize, yaralarınıza, geçmeyen lekelerinize vs. pek çok yere yalancı portakal kremini sürebilirsiniz.

 

Yalancı Portakal Kremi Faydaları

Yalancı portakal kremi merhem olarak kullanıldığında, yaralarda daha hızlı iyileşme sağlar. Eklem ağrıları için merhemi sürüldüğünde kısa sürede ağrının geçmesini, iyileşmesini sağlar. Cilt için kullanıldığında ise yüzü daha pürüzsüz ve bebeksi hale getirir. Yalancı portakal kremi cilt üzerinde sivilce ve lekeler varsa tedavi amaçlı da kullanılır. Yalancı portakal bitkisinin yağı, saçlara sürüldüğünde saç kabarması ve elektriklenmesi gibi sorunların önüne geçer.

Yalancı Portakal Egzamaya İyi Gelir mi?

Vücuttaki neredeyse pek çok yere iyi gelen yalancı portakal, kontrollü ve doğru kullanıldığı takdir de, egzamaya hatta diğer cilt rahatsızlıklarına (sedef, rozasea) da iyi gelir. Tek yapmanız gereken yalancı portakal bitkisine egzamalı bölgenize istikrarlı bir şekilde uygulamaktır. Kremlerin fayda etmediği egzamanızın, yalancı portakal sayesinde, kısa sürede iyileştiğini göreceksiniz.

yalancı portakal cilde faydaları nelerdir, yalancı portakal cilde zararları nelerdir, Bilinirliğini git gide artıran ayı elmasını bulmak eskisinden daha kolay. Ayı elması artık büyük marketlerin çoğunda bulunuyor. Ayı elması faydaları ve zararları kullanılmadan önce bilinmelidir. İsterseniz marketten almak yerine evinizde kendinizde yetiştirebilirsiniz. Ayı elmasını ister süs bitki olarak ister merhem olarak kullanabilirsiniz.

Yalancı Portakal Cilde Faydaları ve Zararları

Yalancı portakal cilde;

  • Makyaj temizleyici olarak,
  • Nemlendirici olarak,
  • Sivilce, leke ve siyah nokta temizliğinde,
  • Kolajen üretimi için,
  • İnce çizgileri gidermek için,
  • Kırışıklıkların görünümünü azaltmak için sürülebilir.

Yalancı portakal kreminin, cilde tek katman veya sadece lekeli bölgelerin üzerine sürülmesi uygundur. İçeriği temiz ve doğal olduğu için rahatlıkla cildinize uygulayabilirsiniz. Yalancı portakal cilde faydaları düzenli kullanımda gözle görülür biçimde ortaya çıkar. Günde iki defa ya da gece yatmadan önce cildinize tek katman olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Cildinizde tahriş veya kızarıklığa sebep olduğunu fark ederseniz kremi kullanmayı bırakabilirsiniz. Aksi hâlde daha fazla tahrişe veya lekeye sebep olabilir.

Yalancı Portakal Çayı Faydaları

Yalancı portakal çayı faydaları şunlardır;

  • Gerginliği ve stresi azaltarak sakinlik sağlar.
  • Kremi ile birlikte düzenli kullanımda daha aydınlık bir cilt, görünüm sağlar.
  • Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığına karşı korur.
  • Tansiyon düşürücü özelliği vardır.
  • Göz rahatsızlıklarında kullanılır.
  • Romatizmal ve eklemsel ağrılara iyi gelir.

ayı elması faydaları, ayı elması zararları, ayı elması faydaları ve zararları nelerdir, Ayı elması, dış yüzeyi benzediği için, aynı zamanda; “yabancı portakal ağacı kızılderili portakalı” diye isimlendirilir. Latince ismi ise “maclura pomifera”dır. Ayı elması, dikenli bir ağaçtır ve asıl ana yurdu Amerika’dır. Meyveler 10 ila 15 cm çapındadır. Dış görünüş bakımından geniş ve yuvarlaktır, dutgiller familyasına aittir. Erkek çiçekleri tabla şeklinde, dişi çiçekleri ise yuvarlak olur. Ayı elması meyvesinin olgunlaşma dönemi eylül-ekim, kullanılabilir hâli ise kasım-aralık aylarıdır. Ev içinde budanarak da yetiştirilebilir. Ancak ayı elması bitkisinin bilinirliği fazla yaygın değildir. Oldukça merak edilen ayı elması faydaları ve zararları nelerdir? konusu hakkında küçük bir araştırma yaptık.

Ayı Elması Faydaları

Ayı elması vücuda, cilde, saça vs. çok iyi gelen bir bitkidir. Ayı elması faydaları krem, merhem, çay olarak kullanımda kendini gösterir. hastalıklarının pek çoğunda kullanılır. Bunun yanı sıra kabuğundan elde edilen sarı renkli boya ile kumaş boyaması yapılabilir. Meyvesi de yazın doğal böcek kovucu olarak kullanılabilir.

Baldıran Otu Faydaları ve Zararları

Ayı Elması Zararları

Ayı elması zararları çok görülmese de krem yapılıp cilde tamamen sürülmeden önce ilk önce cildin ufak bir bölümünde denenmelidir. Herhangi bir kızarıklık veya tahriş meydana gelirse kullanılması doğru değildir. Aksi takdirde dermatit denilen cilt rahatsızlığı meydana gelebilir. Bu bitkiyi kullanmadan önce yenmemesi gerektiği de bilinmelidir. Vücuda ve cilde kullanılır fakat yenilmez. Mide bulantısına ve diğer mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

x