Ay çekirdeği günlük hayatta en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir. Aynı zamanda lezzetinden bağımlılık yapan ay çekirdeği sohbetlerin de en güzel eşlikçisidir. Peki bu kadar hayatımızda yer edinmiş bir besin hakkında neler biliyoruz? Ay çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? gibi bir çok soruya bu yazımızda yanıt arayacağız.
Başlıklar
Ay çekirdeğinin sağlık açısından sayısız faydası vardır. Özellikle de düzenli tüketilen ay çekirdeği kalp açısından oldukça faydalıdır. Ay çekirdeği faydaları ve zararları ne kadar tüketildiğine göre değişir. Yağ oranı fazla olduğundan dolayı doğru tüketilmesi gerekir. Bu kadar çok faydası olan ay çekirdeği ülkemizde pek çok yerde yetişiyor. İşte ay çekirdeğinin yetiştiği yerler;
Kavrulmuş ve tuzsuz bir ay çekirdeği besin değeri; 100 gr için, 580 kcal kalori 25 gr için, 145 kcal kalori içermektedir. Bunun yanı sıra ay çekirdeği içerisinde B ve E vitaminleri, yüksek oranda protein, potasyum, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor barındırır. Kavrulmuş ay çekirdeği fazla yağ içerdiği için çiğ tüketilmesinin sağlık açısından daha çok faydalı olduğu söylenir.
Ay çekirdeği alerjisi şu belirtilerle ortaya çıkar;
Hassas bireylerde ayçiçeği yağı da alerji yapabilir. Bu alerjiler yapılan mold testi, prick testi, gıda intoleransı testi ve kan testleri sonucunda öğrenilir.
Bir diğer adı bağırsak mantarı olan Candida, ilk belirtilerini el ve ayakta üşüme olarak gösterir. Bunun yanında ay çekirdeği faydaları ve zararları saç dökülmesi, kulaklarda çınlama, kronik yorgunluk, görme bozukluğu, sinirlilik ve panik atak gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi için Candida diyeti verilir. Bu diyetin içeriğinde yüksek şeker içeren besinler yoktur ve daha çok sağlıklı yağlar tüketilir. Çiğ ay çekirdeği ve ayçiçek yağı Candidaya iyi gelen besinlerdendir.
Çiğ hali ile de oldukça lezzetli olan ay çekirdeği kavrulduğunda lezzetine lezzet katar. Fırında ay çekirdeği kavurmak için Öncelikle 1 kilo ay çekirdeğini fırın tepsisine yerleştirin. Dilerseniz bir miktar tuz ilave edebilirsiniz. Ardından fırının ayarını 180 dereceye getirerek 15-20 dakika boyunca kavrulmasını bekleyin. Ancak çekirdekleri ara ara karıştırın ki eşit bir şekilde yanmadan kavrulsun. Aynı işlemi tavada da gerçekleştirebilirsiniz. Çekirdekleri kavururken herhangi bir yağ koymayın. Kendi yağı yeterli olacaktır.
İşlenmemiş tüm kuruyemişlerde ( yer fıstığı, kabak çekirdeği ) olduğu gibi ay çekirdeğinde de gluten vardır. Glutene alerjisi olan kimseler, işlenmiş ay çekirdeği yerine çiğ ay çekirdeğini tercih edebilir. Çiğ olarak tüketildiği takdirde Herhangi bir sorun teşkil etmez.
Ay çekirdeğini emziren annelerin dikkatli tüketmesi gerekir. Bebeğin ilk aylarda henüz sindirim sistemi ve bağırsak yapısı yeterince gelişmemiş olur. Bu yüzden pek çok besin gibi ay çekirdeği de fazla tüketildiğinde bebekte gaz oluşumuna yol açabilir. Dolayısıyla emziren annelerin bebekte gaz yapan gıdalara ara vermesi veya daha az tüketmesi gerekir.
Yapılan araştırmalara göre ay çekirdeği anksiyete, unutkanlık, panik bozukluk gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir. İçerisinde bulunan e vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Günlük tüketilen bir avuç ay çekirdeği alınması gereken e vitaminin %90’ını karşılıyor.
Ay çekirdeğinin zayıflamaya yardımcı bir besin olduğunu söylemiştik. Ancak şu da bir gerçek ki çekirdek yedikçe bağımlılık yapan bir besin. Bu sebeple günlük alınması gerekenden fazla ay çekirdeği tüketilirse kilo vermekten çok kilo aldırır. Bunun sebebi ise ay çekirdeğinin içerisinde diğer kuruyemişlere göre daha fazla yağ bulundurmasıdır.
Emziren anneler için bir avuçtan fazla tüketilen ayçiçeği gaz yapabilir. Bu durum bünyeden bünyeye değişse bile Günde 30 gramdan fazla tüketmemek gerekir. Aksi halde hem gaz yapar hem de vücut açısından yarar değil zarar getirir. Tüketirken kontrollü tüketmekte fayda var.
Çiğ ay çekirdeği faydaları kavrulmuş ve tuzlu çekirdeğe göre çok daha fazladır ve kalorisi düşüktür. Diyet yapanlar için de bu yüzden çiğ ay çekirdeği önerilir. Çiğ ay çekirdeğinin bir başka faydası, cilde aydınlık bir görünüm sağlar ve vücuttaki şişkinliği azaltır.
Ay çekirdeği saçı daha parlak ve olduğundan çok daha canlı gösterir. Günlük yiyeceğiniz bir avuç ay çekirdeği hem cildiniz hem de saçınız için çokça faydalıdır. Saçlarınızın sağlıklı görüntüsü dışarıya da yansır ve ışıl ışıl bir görünüm sağlar.
Ay çekirdeğinin güçlü antioksidan özelliği olduğundan dolayı cildi gençleştirir. Kan dolaşımının hızlanmasıyla birlikte kırışıklıkların görünümünde ciddi oranda azalma görülür. Dış etkenlerin (güneş ışınları, kuruluk) cilde verdiği zararları onarmaya yardımcı olur.
Ay çekirdeği faydaları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır;
Asma Yaprağı Faydaları ve Zararları
Ay çekirdeği dikkat edilerek tüketildiğinde vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ancak gerekenden fazla tüketilirse uzun vade de hızlı kilo alımına ve obeziteye yol açar. Ay çekirdeği zararları şunlardır;
[…] Ay Çekirdeği Faydaları Ve Zararları […]
Bilgilendirme için teşekkürler
Kayısısı, ay çekirdeği, doğal güzelliği ve samimi insanları ile meşhur Yeşilhisar ilçemizdeyiz. İlçe Kadın Kollar…
Bilgilendirme için teşekkürler
Ayçiçeğine fahiş zam! Yüzde yüze varan fiyat artışı üreticinin şok yaşamasına neden oldu
İşte bir ton ay çekirdeği…
Asli ay ga ngejekk anjir, takut gw kalo jiwa lampungnya keluar ginii
MUTLAKA ÖĞRENELİM ✅
🇬🇧 More or less
🇹🇷 Aşağı yukarı
🗣️ Mor or les
🇬🇧 Long time no see
🇹🇷 Uzun zamandır görüşmüyor…
ay shuta HAHAHHAHHHAHAHA
Ay talaga ba…
Cumhurbaşkanımız
“Amacımız hem iş insanlarını hem de vatandaşları 1 ay, 6 ay, 1 yıl, 3 yıl sonrasını…
Ay que lindaa
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler
[…] dışında ay çekirdeği alerjisi gibi konular hakkında bilgiler verdiğimiz yazımıza buraya tıklayarak […]