Asparagus faydaları olduğu gibi tüketimi konusunda dikkatli olunması gereken bir bitkidir. Peki, asparagus faydaları ve zararları nelerdir? İngilizce bir kelimedir. Asparagus Türkçe kuşkonmaz anlamına gelir. Halk arasında serçe otu olarak bilinir. Bilimsel adı Asparagus officinalistir. Bir K vitamini deposu olan kuşkonmaz çiçeği C ve A vitamini açısından da oldukça zengindir. Besin değer yüksek kalorisi düşük bir besin olmasıyla dikkat çeker. 100 gramında 25 kalori bulunmaktadır yalnızca.
Başlıklar
Asparagus besince zengin bir bitki türüdür. Gövdeleri dik, düzgün yüzlü ve yaygın dallıdır. Yaprakları küçük ve zarımsıdır. Çiçeklidir ve çiçekleri yapraklarının altında bulunur. Meyveleri kırmızı veya siyah renklidir. Asparagustohum veya pençeden üretilir. İlkbaharda ekilir ve ekildikten dört sene sonra hasadına geçilir, ekilen tarladan 20 yıl verim alınabilir. Tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır, günümüzde en çok Fransa, ABD, İtalya ve Çin’de yetiştirilir. Türkiye’de ise taze üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Genel bir inanışa göre cinsel olarak uyaran yani afrodizyak etkisi olduğu düşünülüyor.
Asparagus diğer adıyla kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran Temmuz ayları arasında yeşilimsi sarıçiçekler açan, 50-150 cm boyunda uzun yıllar yaşayan çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi topraklarda, kuvvetli topraklarda ve ormanlık yerlerde yetişir. Günümüzde en çok Fransa’da yetiştirilir. Türkiye’de yakın tarihte taze üretimi giderek artmıştır. İstanbul’un Silivri ilçesinde kuşkonmaz bağları bulunmaktadır.
Asparagas A,B1,B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olduğu gibi protein, şeker, yağ ve birçok minarel açısından da zengin bir bitkidir. Bu sebeple kullanım alanı çeşitlendirilmiştir. Çorbası yapılır, garnitür olarak tüketimi mevcuttur, salata olaraktan yenir. Kuşkonmaz çayı tüketimi de mevcuttur. Ayrıca yenilmesinin dışında kuşkonmaz saksı bitkisi olarak ta kullanılır, bu bitkinin yaprakları çiçekçilikte buket hazırlarken kullanılır.
Kuşkonmazın ilk olarak Ön Asya ve Doğu Akdeniz’de yetiştirildiği düşünülüyor. Kuşkonmaz İlkbaharın başında ekilir ve yetişkin hale geldiğinde boyu 1.5 metreye ulaşmış olur. Yenilebilen pullu kısmı kökten ortaya çıkar ve biçilir. Asparagus genellikle yağış alan topraklarda yetişir ve hava sıcaklığından olumsuz yönde etkilenir. Asparagusun faydaları ve zararları nelerdir? Öğrendikten sonra isterseniz kendinizde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Kuşkonmaz çiçeği görünümü ve ortama sağladığı ferahlık bakımından oldukça etkileyici bir bitkidir. Liliaceae(zambakgiller)ailesine mensup bir çiçektir. Kuşkonmaz otu ve asparagus yenilebilir olmasına rağmen kuşkonmaz çiçeği yenilebilir değildir. İnsanlar ve hayvanlar tarafından tüketilmesi durumunda hafif toksik etkisine sebep olur. Ciltle temasında nadiren alerjik tepkimeler görülebilir. Diğer çiçeklerde olduğu gibi havayı temizleme konusunda etkilidir. Görüntüsündeki güzellik sebebiyle iç mekanda güzel bir görüntü sağlar. Fazla bakıma ihtiyaç duymayan bir çiçek türü olmasından dolayı evde yetiştirmek için ideal bir çiçektir. Kuşkonmaz çiçeği sararmaya ve kurumaya da başladıkça bulunduğu ortamın nemsiz ve kuru olduğuna dair ipuçları da verir. Kuşkonmaz çiçeği evde saksıda yetişebileceği gibi bahçede de yetiştirilebilir bir çiçek türüdür.
Her bitki çayının zararı olduğu gibi kuşkonmaz çayı zararları vardır. Bilinçsiz kullanılmamalıdır.
2 çay kaşığı kuşkonmaz otunun üzerine 200 ml yeni kaynamış su koyun ve çayınızı 20-25 dakika demlenmeye bırakın. Sonrasında çayınızı afiyetle tüketebilirsiniz. Günde 2 kez yemekten yarım saat önce içilmesi önerilir. Bir diğer tarifimiz ise şöyle; 1 bardak suya 10 gr kök veya sap kuşkonmazları koyup 5-10 dakika kaynattıktan sonra günde 3-4 bardak içebiliriz. Asparagusun faydaları ve zararları nelerdir? Öğrendikten sonra düzenli tüketim sağlayabilirsiniz.
Kuşkonmazın birçok farklı şekilde tüketebildiğimiz gibi çorbasını da yapabiliriz. İşte kuşkonmaz çorbası tarifi;
Malzemeler;
Yapılışı;
Asparagus faydaları bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Asparagus düşük kalorili bir besindir ve kalorinin çoğu kısmı sindirim sırasında yakılır. Lifli bir besindir bu da kötü kolesterolün ve kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynar. Asparagus faydaları nelerdir? sıralayacak olursak; Şu soru insanların en fazla merak ettiği soru olarak dikkat çekiyor. Asparagusun faydaları ve zararları nelerdir?
At Kuyruğu Bitkisi Faydaları ve Zararları
Tükettiğimiz her şeyde olduğu gibi asparagusun zararları vardır.
[…] Asparagus Faydaları ve Zararları Nelerdir? […]
Asparagus makarna ikilisini ilk defa yedim zaten gayet başarılıydı
Bilgilendirme için teşekkürler
Bilgilendirme için teşekkürler
Asparagus Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
Dolar15TL
Now that I have a Lightbox I can take updated photographs of Archibald Asparagus Saint Sebastian . Looking stunning
男子禁制もくりパラ子ちゃんならワンチャン入れる説ある??
Happy New Years to everyone except this who left me behind in 2021!
And let the record show that my first meal of…
“Are you an asparagus?” type shit
Our first dinner for 2022. Lobster and prawns with asparagus and a potato gratin….and a glass or two of Bollinger!…
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler