Yüzyıllardır kullanılan ve ülkemizin öncelikle ege bölgesi olmak üzere neredeyse tüm bölgelerinde yetişen asma yaprağı faydaları ve zararları ile de kullanıcılar tarafından ön plana çıkıyor. Ülkemizin neredeyse milli yemeği haline gelmiş olan zeytinyağlı yaprak sarması, hemen hemen tüm ev hanımlarının ikram olarak hazırladığı yiyecekler arasında gelir. Daha çok yaprak sarma olarak bildiğimiz asma yaprağından sadece sarma değil, yemeğinden, asma yaprağı pilavına, asma yaprağı çorbasından, asma yaprağı pidesine kadar kullanım alanı oldukça yaygındır. Üzüm bitkisinin yaprağı olan ve ilkbahar aylarında hasatı yapılan asma yaprağı sadece yemek olarak değil kurutulduğunda çayı demlenerek içilen asma yaprağı çayı ayrıca cilde iyi geldiği bilinmektedir.
Başlıklar
Kalp dostu olarak bilinen üzüm meyvesinin yaprağı olan asma yaprağı, mineral yönünden oldukça zengin bir besindir. Kalsiyum, magnezyum, folat, demir, manganez bakır ve A, C, E, K ve B6 vitaminlerinin deposudur. Asma yaprağı faydaları ve zararları nelerdir diye baktığımızda İltihaplanmadan, ödem atmaya, kronik venoz yetmezliğinden birçok hastalığa iyi gelen asma yaprağının 50 gr’ında 47 kalori bulunur. 50 Gr asma yaprağında yüzde 63 karbonhidrat, yüzde 20 protein ve yüzde 17 yağ bulunur. Asma yaprağının bilinen bir alerjisi yoktur ancak meyvesi olan üzümün birçok alerjik reaksiyonu bulunur.
Asma yaprağı faydaları ve zararları açısından yaz mevsiminde olduğu kadar, kış mevsiminde de çok tüketilen asma yaprağının bozulmaması için bazı saklama koşulları bulunur. İster salamura olsun ister dondurucuda, sağlıklı bir şekilde saklanmayan asma yaprağı, bir kaç hafta içinde çürüyecek ya da besin değerlerini kaybedecektir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez ürünü olan Asma yaprağının en uzun süre saklama koşulu kuşkusuz salamura yöntemidir. Sapları kesilmeden, kaynar suda bir süre bekletilen asma yaprakları daha sonra saklanacak olan pet şişelere katlanarak özenle yerleştirilir. Ancak pet şişelere yerleştirilen asma yaprakların aralarına kaya tuzu konur. Tüm yapraklar pet şişeye yerleştirildikten sonra içine su ve kaya tuzu konarak hava almayacak şekilde sıkıca kapatılır.
Daha çok salamura olarak pet şişelerde ya da cam kavanozlarda saklanan, teknolojinin de gelişmesi ile artık derin dondurucuda da saklanabilir. Salamura olarak hazırlanan ve cam kavanozlarda saklanan asma yaprağı yaklaşık 1 sene kullanım ömrü bulunur. Salamura dışında asma yaprakları taze iken hiç bir katkı maddesi koymadan çiğden konulan asma yapraklarının ise kesinlikle hava almaması gerekir. Ve açıldığında hepsinin tüketilmesi gerektiği için en fazla tek pişirimlik olacak şekilde cam kavanozda saklanması önerilir. Derin dondurucuda ise saklanan asma yaprakları çiğden ya da sıcak suda bekletilmiş olarak hava almadan poşetlerde 6 ay ile 1 yıl arasında saklanabilir. Asma yaprağı faydaları ve zararları dışında cilde faydaları da merak edilmektedir.
Asma yaprağı çayı ülkemizde az bilinse de kullanıcısı oldukça fazladır. Asma yaprağı çayı elde etmek için, mevsiminde toplanan asma yaprakları yıkanıp süzüldükten sonra güneşte kurutulur. Kuruyan asma yaprakları çok hassas olduğu için bildiğimiz siyah çay gibi elde hemen ufalanır. Kurumuş asma yapraklarını hava almayan kavanozlarda saklayarak bozulması önlenebilir. Asma çayı yaprağı içileceği zaman ise bir büyük fincan kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı kuru asma çağı atılır ve bir taşım kaynatılarak demlenir. İshalden, cilt rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı iyi gelen asma yaprağı çağı ayrıca kolesterolü düşürerek kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Ülkemizde asma yaprağından yapılan yemekler arasında en çok yaprak sarma bilinse de aslında asma yaprağı çorbası da oldukça yaygın olarak tüketilir. Buğday ya da erişte ile yapılan asma yaprağı çorbası oldukça lezzetli ve besleyicidir. Bunun yanı sıra ege yöresine ait asma yaprağında balık yemeği Yunanlılar tarafından da oldukça tüketilen bir yemek türüdür. Çaput aşı denilen yemek ise içerisine kuşbaşı et ve asma yaprakları ile pişmiş olan pirinç pilavı yemeğidir. Asmalı pide yemeği Trakya yöresine ait, mısır unu ve yoğurt ile yapılan bir yemek türüdür. Asma yaprağı sarması ise sadece ülkemizde değil tüm dünyada bilinen ünlü bir yemektir.
Asma yaprağı cilde faydaları özelinde asırlardır güzellik sırlarını araştıran bilim adamları son yıllarda asma yaprağının cilde faydalarını araştırarak birçok bulgu elde etmişlerdir. Asmanın meyvesi olan üzümün yanı sıra yaprağının da içeriğinde bulunan resveratrol ve antidoksan özelliği, cildin yaşlanmasını geciktirerek daha parlak göründüğünü kanıtlayan araştırmalar yapılmıştır. Yapılan incelemelerde asma yaprağının sapında bulunan bir madde cildin derinlemesine nüfuz ederek yaşlanmaya sebep olan hücreleri iyileştirdiği öğrenildi. Asma yapraklarından yapılan maske ya da asma yaprağı çayını bir pamuk yardımı ile yüze ve cilde sürülmesi ve asma yaprağı çayının tüketilmesi ile bu faydalardan yararlanmak oldukça mümkündür.
Bir lif kaynağı olan ve kalbin dostu olarak bilinen asma yaprağı faydaları saymakla bitmez. İçeriğinde birçok vitamin barındıran asma yaprağı
At Kestanesi Faydaları ve Zararları
Asma yaprağı zararları nedir? diye araştırıldığında ise bilinen çok etkili bir zararı bulunmaz. Bilinen zararları şunlardır;
[…] Asma Yaprağı Faydaları ve Zararları […]
Bilgilendirme için teşekkürler
Ben de asma yaprağı gibiyim sarma bile yaparsınız
asma yaprağı faydaları
Hem lahana sarması hem asma yaprağı sarması sarıp aynı anda pişirmek analığa dahil arkadaşlae teşeke…
💮
acho que ia preferir perder o ônibus do que ter forçado uma crise de asma correndo só pq a motorista parou pra me esperar
ان تمام لوگوں کو نیا سال مبارک ہو جن کیلے سال بدلا ہے۔
جب سے ہمارے گمشدہ پیارے ہم سےبچھڑےہیں ہماری زندگیاں وہی رک گ…
ลงสตอรี่เพลงเธอยัง❤ วงเขาเล่นตั้งกี่เพลง ดันลงเพลงเธอยังเพลงเดียว🤭 ว่าไปนะ🌚🌝
Happy New year asma❣️
چاکرم کاری نکردم😂
bilgilendirme için teşekkürler
bilgilendirme için teşekkürler