Arpa Faydaları Ve Zararları

admin39
5 dk okuma süresi

Şifa deposu olan buğdaygillerden arpa genellikle yem olarak kullanılır. Arpa faydaları ve zararları konusunda araştırma yapıldığında, ekonomik açıdan önemi az olan bitkilerden biridir. Besin kaynağı olarak ekmek yapımında, bazı yemeklerde, çorbalarda, lapa, kek ve kurabiyelerde kullanılır.  Genellikle büyük oranlarda hayvan yemi olarak ön plana çıkar. Bunun yanı sıra bira yapımı ve gıda sanayinde kullanılır.

Arpa Nedir?  Nerelerde Yetişir?

Buğdaygiller ailesinden olan arpanın asıl vatanı Asya olarak bilinir. Çoğunlukla ılıman ve sıcak iklimleri sever. Şifa kaynağı olan bitkinin birçok faydası, arpa faydaları ve zararları ile ilgili araştırma yapıldığında ortaya çıktığı görülür. İçerisinde B vitamini bulunduran bitki, demir, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir.

Arpa Ne İşe Yarar?

Arpanın ne işe yaradığı konusunda, arpa faydaları ve zararları ile ilgili yapılan araştırma sonucunda yüksek lif içerdiği, selenyum ve magnezyum gibi vitaminler ile mineraller bakımından zengin bir bitki olduğu görülür. Kalp sağlığı ve diyabet için faydalı olduğu anlaşılır.

Arpa Çeşitleri Nelerdir?  Arpa Özellikleri

Doğada yetişen birçok tahıl ürünü mevcuttur. Tahıllar yıllar öncesinden beri insanoğlu için besin kaynağı olmuştur. Bu tahıl ürünleri arasında bulunan arpa, vücudu besleyici ve destekleyici maddeler içermesinden dolayı faydalıdır. Arpa özellikleri arasında soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olmakla birlikte, yüksek kesimlerde rahatlıkla yetişir.

Arpa kökünün büyümesi ilk aşamada hızlıdır, bu durum başak çıkmasına kadar devam eder. Bunun nedeni buğdaygillere nazaran bitkinin daha kısa olmasıdır. Gövdesi yaklaşık 35 ile 100 cm kadar çıkar. Genellikle arpalar iki sıralılardan daha kısa olarak yetişir.

Arpanın yetiştirildiği bölgelere göre çeşitleri mevcuttur. Arpa çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sıralı arpa tohumu: başakları altı sıralı bir şeklide görülür. Eğik bir görünüm özelliğine sahiptir. Kıraç alanlarda bile rahatlıkla yetişebilir.
  • Tarm92:uzun başaklı bir yapıya sahip bitkidir. İki sıralı şekilde oluşur. İç Anadolu bölgesinde yetişen bitki yatmalara karşı dayanıklıdır.
  • Larende: boyları yüz santimetreyi geçen bitki beyaz kılçıklı bir görünüme sahiptir. Sulu alanlarda daha fazla yetişir.
  • Aydan hanım: bira yapımında kullanılan iki sıralı yapıya sahip olan bitki sulama yapılan yerlerde yetiştiğinde daha fazla verimli olur.
  • Sultan: başakları altı sıra şeklinde oluşur. Soğuğa karış oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Zagoerts: boyu yüz santimetrenin altında olan bitki soğuğa karşı dayanıklı olmakla beraber iri taneli olma özelliği mevcuttur.
  • Sladoran: eğik bir görünüme sahip olan bitkinin başakları iki sıralıdır. Boyu seksen beş ile doksan beş santimetre arasında olup soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Yatma durumunun söz konusu olmadığı bitki kılçıklı bir yapıya sahiptir.
  • Bolayır:iki sıralı başak şeklinde olan bitkinin taneleri iri ve rengi açık sarıdır. Kuraklıklara karşı oldukça dirençlidir.

Arpa Ve Buğday Arasındaki Farklar

Arpa ve buğday yiyecek, içecek üretiminde bunun yanı sıra hayvan yemi olarak en çok kullanılan ürünlerden ikisi olarak ortaya çıkar. Yüzeyde her ikisi birbirine benzer. Ancak işlenmeleri, kullanımları, beslenmeleri ve sağlık etkileri açısından birbirinden farklıdır. Buğday un için öğütülürken, arpa öncelikle hayvancılık alanında ve alkol üretiminde kullanılır.

Arpa Alerjisi Belirtileri

Diğer besin alerjisi belirtileri ile arpa alerjisi belirtileri benzerlik gösterir. Arpa alerjileri arasında gastrointestinal rahatsızlıklar, ürktiker, anjioödem, anafilaksi ve hırıltılı solunumlar göze batar. Öksürük, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık başlıca belirtileridir.

Arpa Çimi Faydaları Arpa Şehriye Çorbası Faydaları

İnsan sağlığı için arpa çiminin içerdiği vitamin, mineraller ve enzimler, bağışıklık sistemini desteklemesinden dolayı oldukça faydalıdır.

  • Klorofil sayesinde antioksidan ve antienflamatuar bir etkiye sahiptir.
  • Sağlığı doğal yallardan korumayı sağlayan ilaç üretiminde kullanılır.
  • Arpa çimi birçok hastalığın iyileştirilmesine yardımcı olur.

arpa şehriye pilavı faydaları, arpa şehriye pilavı faydaları ve zararları, arpa şehriye pilavı zararları

Arpa Şehriye Pilavı Faydaları

Birçok yemek ve salatalarda kullanılan arpa şehriye, zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Arpa şehriyesinin faydaları şunlardır;

  • İçerisinde barındırdığı zengin lif ve potasyum sayesinde faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Yüksek miktarda içerdiği karbonhidratlar sayesinde günlük karbonhidrat ihtiyacı karşılanır.
  • Ulaşılabilirlik açısından her mutfakta yer alır.

arpa faydaları ve zararları, arpa faydaları, arpanın faydaları nelerdir

Arpa Faydaları

İnsan sağlığı açısından her bitkinin faydası bulunduğu gibi arpanın da insan sağlığı açısından faydaları mevcuttur. Bu faydaları öğrenmek için arpa faydaları ve zararları konusunda araştırma yapanlar şu bilgilere ulaşırlar;

  • Şifa kaynağı olan arpa kolesterol bakımından sağlık sorunu yaşayan kişilerin kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur.
  • Buğdaygiller ailesinden olan arpa sağlık dostu bir bitkidir. Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutar, böylelikle kalp ve damar hastalıklarında vücuda direnç sağlar.
  • İnsan sağlığı açısından öne çıkan faydalarından biri de balgam sökücüdür.
  • Kan şekerinin normal seviyeye gelmesinde etkin rol oynar.
  • Diyabet konusunda kontrolü sağlama açısından faydalıdır.
  • İnsanın sağlıklı bir şekilde yaşama süresini uzatır.
  • Ölüm riskini azalmak rolü mevcuttur.
  • Bağırsak sağlığı üzerinde önemi derece olumlu etkileri mevcuttur.

Aspirin Faydaları ve Zararları

Arpa Zararları

Arpa kullanımı gerçekleştirilmeden önce arpa faydaları ve zararları konusunda geniş bir araştırma yapılmalıdır. İnsan sağlığı açısından faydalarının yanı sıra kullanımdan kaynaklanan durumlar dolayı zararları da ön plana çıkabilir. Arpa zararları olarak ortaya çıkabilecek riskler şöyledir;

  • Fazla miktarda tüketim gerçekleştirildiğinde rektal kanamalara neden olabilir.
  • Bağırsaklarda meydana gelen şiddetli gaz sancılarına neden olabilir.
  • Çölyak hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Şifa kaynağı olan bitkinin gereğinden fazla tüketimi sonucu solunum rahatsızlıklarına da neden olduğu görülür. Yeteri kadar tüketilmesi sağlık açısından faydalıdır.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

x