Alabaş Faydaları ve Zararları

admin39
5 dk okuma süresi

Alabaş turpu özellikle son zamanlarda ilgi görür. Alabaş faydaları ve zararları da merak edilir. Bu ürüne marketlerden, pazarlardan ulaşmak mümkündür. Alabaşın insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bunun yanında farklı şekillerde kullanım imkanı da vardır. Sağlıklı beslenmek isteyen kişiler alabaş turpunu rahatlıkla tüketebilir. Pek çok hastalığın giderilmesinde bu turp son derece etkilidir.

Alabaş Nedir? Nereden Alınır?

Alabaş, lahana ve şalgama oldukça benzeyen bir bitkidir. Turpgiller grubunda yer alır. Pembe ve açık yeşil renklerine sahiptir. Bu bitkinin yumru kısmı ile yapraklarının tüketilmesi mümkündür. Özellikle son zamanlarda faydaları ile ünlenmiştir. Alabaş bitkisi, özellikle son zamanlarda pek çok faydası nedeniyle tercih edilir. Lifli olması ve çeşitli vitamin ve mineralleri barındırması nedeniyle oldukça önemli bir besindir. Kanser gibi hastalıklara karşı vücudun direnç oluşturmasına yardımcı olur.

Alabaş turpu dünyada oldukça popüler olan bir besindir. Türkiye’de ise yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Şifalı bir bitki olması nedeniyle insanlar tarafından sıklıkla tüketilir. Bu turp yurtdışında kohlrabi ismi ile bilinir. Bunun yanında bazı yerlerde de cehennem topuzu ismi ile anılır. Şalgam ve lahanaya benzerliği ile dikkat çeker. Yumrumsu ve yapraklı bir bitki olma özelliğini taşır. Alabaşın yumru kısmı toprak üzerinde yetişir. Bu bitkinin yumrusu ile yaprakları tüketilebilir.

alabaş nerede yetişir, alabaş ne işe yarar, alabaş nelerde kullanılır

Alabaş Ne İşe Yarar? Nerede Yetişir?

Alabaş sebzesi, yer lahanası ismi ile de bilinir. Faydaları oldukça fazladır. Sağlıklı beslenen ve et tüketmeyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilebilir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, karbonhidrat, magnezyum açısından zengindir. Bunun yanında A ve C vitaminlerini de barındırır. Kalorisi az olması sebebiyle diyet yapan kişiler tarafından da tüketilebilir. Manavlarda ve pazarlarda bu sebzeye rastlamak mümkündür. Günümüzde alabaş otu turşusu da oldukça popülerdir. Besin değerlerinin yüksek olmasının yanında bu sebze oldukça uygun fiyatlıdır.

Alabaş bitkisi gün ışığını çok sever. Bu nedenle ılıman iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Her türlü toprakta yetiştirilebilir. Ancak toprak ph değeri 6 ile 7 arasında olmalıdır. Alabaş tohumunun toprağa ekilmesi halinde kökleri oldukça derine inecektir. Fide şeklinde ekilirse kökleri çok derine inmez. Gün ışığını sevmesi nedeniyle ülkemizde kolaylıkla yetişebilir. Marmara ve Karadeniz bölgesinde alabaş turpu rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Bunun yanında Ege Bölgesinde de rahatlıkla yetişir. Bunun yanında Avrupa’da yaygın bir şekilde alabaş turpu yetiştiriciliği yapılır.

Alabaş Bitkisi Nasıl Yenilir?

Alabaş turpu son derece faydalı bir bitkidir. Bu turp çiğ bir şekilde tüketilebilir. Bunun yanında kavurma, haşlama ya da kızartma yapılarak tüketilmesinde de sıkıntı yoktur. Alabaş turpu çorbası da yapılabilir. Alabaş turpu rende yapılarak çiğ bir şekilde tüketilebilir. Bunun yanında elma gibi dilimlenip üzerine limon ve tuz eklenerek de son derece lezzetli olur.

Alabaş bitkisinin yaprak kısımlarından sarma yapılabilir. Bunun yanında kişiler özgün tariflerinde de bu turpu rahatlıkla kullanabilir. Bu turp faydalı olmasının yanı sıra oldukça lezzetlidir. Farklı menülerin yanında rahatlıkla tüketilebilir. Etli yemeklerin yanında genelde meze şeklinde de tüketilebilir. Alabaş turpu çorbası da günümüzde en çok tercih edilen çorbalardan biridir. Bunun yanında bu turpun salatalarda kullanılması mide sağlığına fayda sağlar. Çiğ olarak da tüketilmesinde herhangi bir sorun yoktur.

Alabaş Ne Kadar Tüketilmeli?

Alabaş son derece sağlıklı bir besindir. Ancak çok fazla tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Alabaş otunun vücuttaki iyodu emme özelliği bulunur. Bu durumda vücutta iyot eksikliği meydana gelebilir. Tiroid ile ilgili problem yaşayan kişilerin iyotlu tuz kullanmalarına dikkat etmelerinin yanında alabaş bitkisini de haftada en fazla iki kere tüketmeleri doğru olacaktır. Alabaş faydaları ve zararları bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır.

alabaş turpu faydaları, alabaş turp faydası, alabaş turpu faydaları nelerdir

Alabaş Turp Faydaları

Alabaş vitamin, lif ve mineral açısından oldukça zengindir. Lif içeriği nedeniyle tok tutma özelliği bulunur. Bunun yanında kalorisi de oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Alabaş turpu A, B ve C vitamini bakımından zengindir. Bunun yanında kalsiyum, fosfor, potasyum, demir minerali de bulundurur. Antioksidan olma özelliği vardır. Bu nedenle akciğer ve kalın bağırsak kanserine karşı koruma etkisi bulunur. Yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunun dengelenmesine yardımcı olur.

B vitamini açısından zengin olması nedeniyle sinir sistemi hastalıklarına karşı etkilidir. C vitamini açısından yüksektir. Bu nedenle grip ya da nezle olan kişiler tarafından, sigara içenler tarafından bol bol tüketilmesi gerekir. Kalp ve dolaşım sistemi gibi hastalıklardan koruma etkisi de vardır.

Alabaş Yemeği Faydaları

Alabaş yemeği oldukça kolay bir şekilde pişer. Çiğ olarak tüketilmesinin yanı sıra yaprak ve yumruları pişirilerek de tüketilebilir. Bunun yanı sıra rendelenerek salata da yapılabilir. Çorbası da son derece faydalıdır. Alabaş turpu rende yapıldıktan sonra yumurta ve galeta unu ile kızartılarak son derece lezzetli bir yemek de yapmak mümkündür. Alabaş otu kavurma yapılarak ana yemeklerin yanında garnitür olarak tercih edilebilir. Alabaş ile yapılabilecek pek çok yemek çeşidi vardır. Bu sebze lif kaynağı olmasının yanı sıra vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle yemeklerinin tamamı oldukça faydalıdır. Alabaşın faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır.

alabaş faydaları, alabaş zararları, alabaş fayda ve zararları, alabaş

Alabaş Faydaları

Alabaş faydaları insanların merak ettiği konulardan biridir. Bu bitkinin insan sağlığına pek çok faydası bulunur.

✓ Kalp ve damar hastalıklarını engeller

✓ Potasyum bulundurması nedeniyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

✓ Kan basıncını düzenleme özelliği vardır.

✓ Demir kaynağı bakımından zengindir. Bu nedenle kansızlığa karşı etkilidir.

✓ Şeker hastalığına iyi gelir.

✓ Antioksidan özelliği bulunur.

✓ Lif yapısı sayesinde uzun süre tokluk hissi yaratır.

Aletli Pilates Faydaları ve Zararları

Alabaş Zararları

Bu bitki fazla tüketildiğinde alabaş zararları ortaya çıkabilir.

✓ Vücuttaki iyodu emme özelliği vardır. Bu durum tiroid hormonlarının zarar görmesine neden olabilir.

✓ İdrar söktürücü özelliği bulunur. Çok fazla tüketilmesi böbrekleri yorar.

✓ Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

x